Община Велинград изработи оздравителен план с 10 основни мерки

В СПА столицата на Балканите увеличават таксите за пазари, тържища, тротоари и ТБО

Предвиждат се и съкращения на чиновниците в градската управа

Оздравителен план за финансово стабилизиране на Община Велинград изработи екипът на кмета д-р Костадин Коев, като документът дори бе представен за публично обсъждане, но интересът на жителите на СПА столицата на Балканите към него бе почти нулев. Оздравителният план на потъналата в дългове и застрашена от фалит Община Велинград включва 10 основни мерки.

Част от тях са свързани със събирането на стари задължения за неплатени местни данъци и такси и увеличаване събираемостта по това перо, която е дори доста под средната за страната. Успоредно с това се предвижда с 0,5 промила да се увеличи таксата битови отпадъци (ТБО) и да се подобри събираемостта на месечните такси за детски ясли и градини, приходите от реклама и ползване на минералните извори и води в курорта. Градската управа възнамерява да засили контрола по събирането на туристическия данък, тъй като приходите в общинската хазна от това перо са повече от символични и в пълен контраст с пълните и то целогодишно хотели, пансиони, частни квартири и други места за настаняване.

Сред набелязаните мерки за увеличаване на приходите залягат актуализиране и завишение на цените за наеми на общинско имущество и сключване на анекси към договорите, както и на стойността на общинските имоти, които ще бъдат обявени за продан през 2018 година. Предвиждат се корекции и при таксите за пазари, тържища, тротоарно право и др., както и въвеждане на талони за "синята зона" и увеличаване на проходите от местата за паркиране на територията на курорта с 66%.

Оздравителният план включва и "оптимизация на общинската структура и разходите за персонал", което е свързано със съкращения на чиновниците на щат, но най-вече намаляване на броя на наетите на граждански договори лица. Екипът на кмета д-р Коев предвижда и ограничаване на капиталовите разходи, докато общинските финанси "изплуват" на Кота 0.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България