Община Горна Оряховица намалява ползването на пясък за по-чист въздух

 

Община Горна Оряховица намалява през зимния сезон пясъка, използван при снегопочистването заради замърсяването на въздуха. Това съобщи заместник- кметът на железничарския град инж. Николай Георгиев.

За сметка на пясъка и лугата са купени скъпи химически материали, с които се почистват улиците на града, за да се намали запрашаването след зимния сезон. Сред другите краткосрочни мерки са, проверки по адреси, за които има сигнали, че освен твърдо гориво- дърва и въглища, се горят гуми, пластмаса, стари дрехи и др., които замърсяват атмосферата. Проверките се извършват от общински служители съвместно с полицията и РИОСВ, които налагат санкции.

Горна Оряховица отново се оказа тези дни сред най- замърсените градове в страната. Единствената автоматична измервателна станция в областта е разположена в железничарския град, като тя прави замервания 24 часа. Станцията изследва и анализира нивата на озон, азотен диоксид, серен диоксид и фини прахови частици на въздуха.

„От началото на отоплителния сезон, тоест началото на ноември,са отчетени 32 броя превишения по показател фини прахови частици.

Община Горна Оряховица има одобрена дългосрочна програма за качеството на въздуха, с разписани мерки за повишаване чистотата му. Тя ежегодно изпраща към екоинспекцията свършеното по програмата. От местната управа не спират да търсят възможности за привличане на средства за по-чист въздух по различни програми.

„Основно програмите са насочени към преминаване на граждани към пелети и на газ, споделя още инж. Георгиев.

Миналата година пилотно бе монтиран и филтър за фини прахови частици на комин в сграда в железничарския град, като е бил отчетен ефект от това. Но по думите на заместник- кмета, в момента в държавата не се обсъжда варианта с осигуряване на електростатични филтри за общините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони