На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Община Горна Оряховица намалява ползването на пясък за по-чист въздух

 

Община Горна Оряховица намалява през зимния сезон пясъка, използван при снегопочистването заради замърсяването на въздуха. Това съобщи заместник- кметът на железничарския град инж. Николай Георгиев.
За сметка на пясъка и лугата са купени скъпи химически материали, с които се почистват улиците на града, за да се намали запрашаването след зимния сезон. Сред другите краткосрочни мерки са, проверки по адреси, за които има сигнали, че освен твърдо гориво- дърва и въглища, се горят гуми, пластмаса, стари дрехи и др., които замърсяват атмосферата. Проверките се извършват от общински служители съвместно с полицията и РИОСВ, които налагат санкции.

Горна Оряховица отново се оказа тези дни сред най- замърсените градове в страната. Единствената автоматична измервателна станция в областта е разположена в железничарския град, като тя прави замервания 24 часа. Станцията изследва и анализира нивата на озон, азотен диоксид, серен диоксид и фини прахови частици на въздуха.
„От началото на отоплителния сезон, тоест началото на ноември,са отчетени 32 броя превишения по показател фини прахови частици.

Община Горна Оряховица има одобрена дългосрочна програма за качеството на въздуха, с разписани мерки за повишаване чистотата му. Тя ежегодно изпраща към екоинспекцията свършеното по програмата. От местната управа не спират да търсят възможности за привличане на средства за по-чист въздух по различни програми.

„Основно програмите са насочени към преминаване на граждани към пелети и на газ, споделя още инж. Георгиев.
Миналата година пилотно бе монтиран и филтър за фини прахови частици на комин в сграда в железничарския град, като е бил отчетен ефект от това. Но по думите на заместник- кмета, в момента в държавата не се обсъжда варианта с осигуряване на електростатични филтри за общините.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.