Община губи проекти заради недостатъчно население

Община Неделино (Снимка: Smolyanpress.net)

Критерии за брой жители спъват възможността Неделино да реализира проекти за водоснабдяването на 12 села. Общината няма възможност сама да осигури финансиране, тъй като е сред най-задлъжнелите в страната. При годишен бюджет от пет милиона и половина в момента кредитори са предявили вземания за над 7 млн. лева, съобщава БНТ. Така Неделино попада в черния списък на министерство на финансите.

Във всички села в общината водоизточниците са чрез изградени каптажи, а не през помпени станции или сондажи. Голяма част от мрежата е с интернитови тръби. За да помогне на хората, местната власт изготвя проекти по програмата за развитие на селските райони за близо 6 млн. В това число и за нови улици. Класирането на общината обаче е обречено, защото броят от около 300 постоянни жители в населено място не покрива изискванията на фонд „Земеделие”.

„Да преоценят и да преразгледат нашите предложения, за да намерят финансиране. Ние и тази година през месец декември обявихме бедствено положение поради липса на вода в населените места“, коментира кметът Боян Кехайов. „Говорим за развитие на туризъм, говорим да задържим младите хора, но без вода няма как да го направим. Живеем в планината, а чешмите ни са сухи“, каза той.

Пак заради изискване за определен брой население общината губи и европейски проект за опазване на символа на града – църквата Света Неделя. Храмът е най-големият в Източните Родопи и обслужва цялата околност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Затова в нашия град докараха много цигани.. да не губим „европейски“ проекти и да не намалят заплатата на кмета. Можем да им услужим с 1000 – 2000 или колкото им трябват.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.