Близки на убит за 50 ст. искат по-високо наказание

Петиция от Банско за втори кабинков лифт Най-големият ни зимен курорт откри новия ски сезон

Министрите на туризма и спорта пожелаха на Банско добър зимен сезон

Стотици домакинства в столичния квартал „Младост“ останаха без парно и топла вода заради авария

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 17 декември 2017

Цар Симеон II присъства на поклонението пред тленните останки на румънския крал Михай (СНИМКИ)

Русия обвини САЩ, че подготвят ново въоръжено формирование в Сирия, което да се сражава срещу правителствените сили

Обявиха думите на 2017 година “Младотресение” е изборът на Оксфордския речник

МВР обяви конкурси за над 5000 служители на реда

„Челси“ се залепи за „Юнайтед“

В Австрия няма да има референдум за излизане от ЕС

Късна драма в Бундеслигата

Идат сняг и студ

„Интер“ със звучна издънка

Банско откри сезона преди всички (СНИМКИ) Гедина прескочи финала, тръгва си с часовник и чукче за пържоли

Община Елена инвестира 50 000 лв в култура през годината

Снимки: Веселина Ангелова и Община Елена

С 50 000 лева община Елена финансира над 35 събития в културния си календар за 2017 година. В сравнение с миналата година парите са 5 % повече, като отново са заложени 1500 лв. за подпомагане на театралната дейност.

Най-много са парите, по 10 000 лв., за Празника на града на 21 май и за Празника на еленския бут, който по традиция се провежда около Димитровден. Подобаващо ще бъде честването на 140-та годишнина от боевете край Елена и Марян в Руско-турската освободителна война, за което са заложени 3000 лв. Други 8800 лв. са разпределени за няколко местни културни събития, включени в календара. Вторият фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ ще бъде през април в рамките на Европейските дни на занаятите.

Четвъртото издание на „Медена седянка по еленски“ е през юни. Село Чакали ще бъде домакин на XV събор на читалищата в общината, а блъсковчани ще посрещнат гости за третия празник на шарената черга. Балетната академия в с. Марян започва в началото на м. август и приключва с гала спектакъл в Елена и Марян с участието на звезди от Националния балет.

В календара на културните събития са включени още чествания на годишнини от рождението на писателите Стоян Михайловски и Емилиян Станев, поетична вечер на Мина Тодорова, Молловите дни, участие в празника „Балканът пее и разказва“.

За подрастващите през април ще има „Сцена на талантите“ и среща с писателката Стелияна Мартинова, а през август – здравно-информационна кампания „Шанс за нашите деца“.

Националният празник, официални празници, важни годишнини също ще бъдат чествани, а в 16 села на общината ще се проведат традиционните събори- през май на селата Майско, Палици, Беброво, Гърдевци, Илаков рът, Каменари и Мийковци, през юни на Чакали и Яковци, а през август на Буйновци, Търкашени, Марян, Руховци, Раювци, Костел и Тодювци.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.