3-годишно дете е с комоцио след удар от кола в Разград

Ангел Джамбазки, ВМРО: Скандалът с апартаментите не би трябвало да се отрази на управлението

Всички пътници са спасени от повредения норвежки круизен кораб, 11 души са ранени

Георги Свиленски: Скандалът с имотите не дойде от България

Елена Йончева: Настояваме не само за оставката на Цветанов, но и за напускането му от българската политика

НАТО потвърди плановете си за изграждане на склад за американско военно оборудване в Полша

Проф. Христо Пимпирев: Антарктида е бъдещето на човечеството ни

“За няколко лайка повече” е темата, по която пишат бъдещите журналисти (СНИМКИ)

Нови материали от „Годзила: Кралят на чудовищата“ Филмът крачи към кината с гигантски стъпки

Александър Балабанов: Какво става в Малката България? Каквато и да е реч на министър-председател – трябва да завърши с ръкопляскания

Генералният секретар на ООН: Над 130 души са убити при нападение над село в Мали

Демонстрациите на „жълтите жилетки“ в Париж приключиха мирно

Томислав Дончев: Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети Българинът е много чувствителен към имотното състояние и поведението на политиците, заяви вицепремиерът

Eйми Адамс сключва сделка с HBO Актрисата е една от най-търсените звезди на пазара

Футболист си взе белята с Rolls-Royce Резерва на „Реал“ (Мадрид) търпи критики заради лимузина за 350 000 евро

Община Елена инвестира 50 000 лв в култура през годината

Снимки: Веселина Ангелова и Община Елена

С 50 000 лева община Елена финансира над 35 събития в културния си календар за 2017 година. В сравнение с миналата година парите са 5 % повече, като отново са заложени 1500 лв. за подпомагане на театралната дейност.

Най-много са парите, по 10 000 лв., за Празника на града на 21 май и за Празника на еленския бут, който по традиция се провежда около Димитровден. Подобаващо ще бъде честването на 140-та годишнина от боевете край Елена и Марян в Руско-турската освободителна война, за което са заложени 3000 лв. Други 8800 лв. са разпределени за няколко местни културни събития, включени в календара. Вторият фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ ще бъде през април в рамките на Европейските дни на занаятите.

Четвъртото издание на „Медена седянка по еленски“ е през юни. Село Чакали ще бъде домакин на XV събор на читалищата в общината, а блъсковчани ще посрещнат гости за третия празник на шарената черга. Балетната академия в с. Марян започва в началото на м. август и приключва с гала спектакъл в Елена и Марян с участието на звезди от Националния балет.

В календара на културните събития са включени още чествания на годишнини от рождението на писателите Стоян Михайловски и Емилиян Станев, поетична вечер на Мина Тодорова, Молловите дни, участие в празника „Балканът пее и разказва“.

За подрастващите през април ще има „Сцена на талантите“ и среща с писателката Стелияна Мартинова, а през август – здравно-информационна кампания „Шанс за нашите деца“.

Националният празник, официални празници, важни годишнини също ще бъдат чествани, а в 16 села на общината ще се проведат традиционните събори- през май на селата Майско, Палици, Беброво, Гърдевци, Илаков рът, Каменари и Мийковци, през юни на Чакали и Яковци, а през август на Буйновци, Търкашени, Марян, Руховци, Раювци, Костел и Тодювци.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.