Община Елена организира среща с писателката Неда Антонова

Представят романа "Първия след Бога"

Във връзка със 180 години  от рождението на Васил Левски Община Елена организира среща с писателката Неда Антонова, която ще представи своя последен роман " Първия след Бога".  Литературното събитие ще се състои на 20 юли в Общностния център в града.

„Романът „Първия след Бога”, с подзаглавие "Любовта и смъртта на Васил Левски" е разказ за Дякона като човек, един нов и необикновен прочит на неговата участ на жертва и саможертва, която век и половина съзнателно се премълчава. Освен любовната му драма в романа оживява и трагичната самота на Апостола в битката му срещу двете империи - Османската поробителка и бъдещата Руска освободителка. Авторката  извършва задълбочено проучване на неизвестните страни от съдебния процес срещу българския Христос и с логически и исторически защитени открития дава отговор на въпроси, по които историците вече 144 години мълчат.

Васил Левски посещава два пъти град Елена, където идва  при познати и приятели. Дружбата на Апостола на свободата  с най-големия от братята революционери Кършовски - Иван Попхристов се заражда в Първата българска легия в Белград. В четата на Панайот Хитов, на която Левски е знаменосец,  Иван Кършовски е главен писар на Народното Българско Движение.  Другият брат от фамилията Кършовски – Сава е автор  на първата книга за Дякона - “Василий Левски и Ангел Кънчев в Елена”, издадена в Търново през 1880 година.

През пролетта на 1869 година Левски и отец Матей Преображенски пристигат в Елена и отсядат в Хилендарския метох при своя познат от Втората българска легия- архимандрит Галактион. Предрешени като калугери, продават църковни книги и между тях бунтовнически вестници и брошури, като се срещат с първенци и чорбаджии.

Вторият път, през есента на 1871 година Левски идва с Ангел Кънчев, но  като търговци. На събрание в къщата на братя Кършовски  основават Еленския частен революционен комитет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България