Община и митрополия подписват споразумение за сътрудничество

Снимка: Архив. Кметът на Варна Иван Портних

5-годишно споразумение за сътрудничество ще подпишат община Варна и Варненската и Великопреславска митрополия.

Предложението на кмета Иван Портних трябва да бъде одобрено от комисията по социални дейности, а после и от общинския съвет. Споразумението ще бъде второ по рода си, след като през 2012 г. покойният митрополит Кирил и бившият кмет Кирил Йорданов подписаха меморандум със същия срок на действие. Новият документира голяма част от традиционните съвместни инициативи за духовна просвета, младежки, културни, спортни дейности, които реализират кметството и църквата. Документът предвижда и създаването на социален център за доброволческа и милосърдна дейност “Св. Успение Богородично”.

Двете институции ще разработват заедно проекти, които ще финансират със собствени средства, с дарения и като кандидатстват за средства пред еврофондовете. Усилията ще са насочени към повишаване на качеството на живот на уязвими групи, укрепването на семейните ценности, подкрепа на страдащи от зависимости или различни увреждания деца и строеж и ремонт на храмове. Последното перо ще глътне лъвския пай от 355 000 лв., заложени в програмата за 2017 г. към споразумението. 250 000 лв. ще бъдат вложени в довършването на храма “Св. Прокопий Варненски”. Сред любопитните проекти за 2017 г. са организирането на младежки ораторски форум и две поклонически пътувания – до Румъния и до Света гора.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.