Община Карлово получи Сертификат от ЮНЕСКО

Община Карлово получи Сертификат от ЮНЕСКО, похвали се кметът д-р Емил Кабаиванов, след като министърът на околната среда и водите Нено Димов му изпрати писмо, с което го информира, че съгласно решенията от 29-та сесия на Съвета на Програмата „Човек и биосфера“, провела се в централата на световната организация в Париж, „Централен Балкан“ е обявен за един от четирите нови български биосферни парка. Другите три са: „Червената стена“ край Бачковския манастир, „Сребърна“ и „Узунбуджак“.

Съгласно доклада от Сесията на програмата „Централен Балкан“ и останалите три парка се включват в Световната мрежа на биосферните резервати. Те са оценени като отговарящи на съвременните изисквания, а директорът на Програма МАВ – ICC Цюнли Хан изразява поздравления към заинтересованите страни. Към писмото на министър Нено Димов е приложен Сертификат - Биосферен резерват „Централен Балкан“, подписан от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Сега от Секретариата на Програмата МАB предстои да изготвят специфични лога за всеки от четирите биосферни парка. Към Сертификата е приложено и писмото от директора на Програма МАБ, с което информира председателя на Националния комитет по Програмата Владимир Владимиров за решението на МАВ – ICC.

Община Карлово е една от първите общини в България, която с решение на местния Общински съвет, взето през юни 2015 г., се включва в създаването на съвременен биосферен парк в района на Централен Балкан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони