Община Кричим се бори с отпадането на ученици от училищата

Община Кричим започва да се бори с отпадането на учениците от училищата в града и работа по новата оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” (НОИР), съобщи кметът Атанас Калчев.
Целта на новото начинание, одобрено от управляващия орган, е да подпомогне учениците от етническите малцинства да се изградят като пълноценни граждани и постигнат успешна реализация. Това ще се случи чрез осигуряване условия за равен достъп до училищното образование, засилване на мотивацията на ученици и родители за участие в образователния процес и повишаване качеството на образование в училищата, в които се обучават ученици от различни етноси.
“Предвиждат се допълнителни занимания с ученици, за които българският не е майчин език, както и възпитаването им в дух на толерантност”, обясниха от Община Кричим.
Чрез проекта ще се създадат условия за успешна социализация на учениците от етническите малцинства, като се предвижда и включването на родителите в образователния процес. “По този начин целим да се намали броя на отпадналите и на заплашените от отпадане ученици от образователния процес”, коментират от общинската администрация.
Предстои в началните училища “Васил Левски”, “Св. Св. Кирил и Методий” и средното училище “П.Р. Славейков” да се подобри училищната среда и  се приложат методи за интегрирано интерактивно обучение чрез организиране на клубове и групи по интереси. Ще се обърне внимание на кариерното ориентиране на учениците и на родителското отношение към образователния процес и ще се търси тяхната подкрепа за по-активното включване на децата в него.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.