Военен самолет падна в Гърция

Андрей Ковачев: Младите поколения на Европа да получат паметта за XX век, за не бъдат лесна жертва на дезинформационни кампании

Министър Димов ще се съобрази с днешното решение на ВАС за отмяна на промените в действащия план на НП „Пирин“

Кейн аут за 2 месеца, бранител в ареста

Увеличават учителските заплати с 20% в Бургас

Шефът на „Гранична полиция“: Въвод не е правен на либийския танкер „Бадр“

Григор: Не очаквах толкова българи по трибуните

Пожар пламна зад двете болници в Благоевград Огънят тръгнал от неизползваеми цистерни за гориво

Министър Маринов: Полицаите се намесват при престъпност, не я определям по етнически принцип

Задържаха 63-годишна жена, убила 73-годишния си съпруг след скандал в село Труд Опитала да прикрие следите за престъплението и отишла на работа

Самоубийствена атака в Манбидж, отговорност пое ИДИЛ Загинали са американски военен и други 14 души

Община Бургас организира състезание по английски език за всички второкласници

Върнаха обвинението за убития от командос полицай заради жена

Забравеният Атанас Пацев

Спиналната мускулна атрофия вече е в списъка на редките заболявания

Община Кубрат заплашена от бедствено положение заради спиране на водата Общинското ВиК дължи 3 млн. лв. за ток и Енерго-Про спира електрозахранването

17 населени места в община Кубрат са заплашени от безводие и бедствено положение заради риска от спиране на електрозахранването на ВиК „Меден кладенец”, което дължи 3 млн. лв. за ток. След като Общината, която е собственик на дружеството, отказва да подпише предложеното споразумение за разсрочено плащане, от Енерго-Про са спрели в понеделник, както предупредиха, захранването на администрацията на ВиК. Енергийното дружество напомня, че ако не се предприемат мерки, в сряда ще бъде прекъснат токът и към помпените.

От Енерго-Про настояват да се подпише споразумението за разсрочено плащане, в което давали отсрочка от година, а Общината да стане гарант за издължаване на натрупаните в последните 5 години суми. Такова решение се е очаквало да вземе Общинският съвет миналата седмица, но споразумението не е подписано. „На практика местната власт в Кубрат демонстрира привидна готовност за преговори, но няма предприети адекватни мерки за погасяване на задълженията… Действията на местната власт до момента показват липса на реална заинтересованост към крайните потребители на ВиК „Меден кладенец“. На практика социалната функция по водоснабдяването години наред се изпълнява от Енерго-Про, което кредитира общинското ВиК дружество”, се казва в позиция на компанията.

Кметът на община Кубрат Алкин Неби, който управлява от миналия март, заяви, че годишният бюджет на общината е 12 млн. лв. и изплащането на дълга ще затрудни изключително много работата им. Единственият начин да осигурят парите бил да разпродадат общински гори. Той не знаел дали ще успеят да продадат общинско имущество за дължимата сума, при това в рамките на 1 година, каквито били сроковете за разсрочване. По тази причина не се ангажирали с подписването на споразумението. На последното си заседание, проведено миналата седмица, Общинският съвет обаче е поел задължението да стане гарант за плащането, каза кметът.

„В готовност съм да свикам общинския щаб и да обявим бедствено положение. Нека всички държавни институции се ангажират с проблема. Този дълг е трупан дълго време. Прокуратурата да се самосезира и да провери. Ако подпиша споразумението и не успеем да продадем общински гори за нужната сума, в указаното време, аз също ще стана виновен”, каза кметът. Той от своя страна също щял да покани компанията на разговори и да предложи други варианти за разсрочване и плащане.

От Енерго-Про уточниха, че са предприели серия от действия по казуса, тъй като се очаквало догодина водоснабдяването на Кубрат да бъде поето от асоциацията в Разград и ВиК „Меден кладенец” да бъде ликвидирано, а задълженията му да станат несъбираеми. За взетите мерки били информирани министерствата на регионалното развитие и на енергетиката, ДАНС и други, за да се търси решение на критичната ситуация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.