Община Куклен застава зад гражданите и се обяви срещу изграждането на крематориум

"Жителите на Куклен категорично заявиха, че не желаят край населеното място да бъде изграждан инсинератор за човешки тленни останки по време на общественото обсъждане на темата. Аз като кмет заставам зад гражданите и също съм против подобно съоръжение", декларира пред "Труд" кметът на Община Куклен Мария Белчева.

Тя уточни, че през февруари 2016 г. в общината постъпило уведомление от инвеститор, който е поискал да изгради на частен терен инсдинератора. "На публично място обявихме даденото намерение, като спазихме всички законови разпоредби. В законноустановения срок се получиха жалби от граждани, които окомплектовахме и изпратихме в РИОСВ-Пловдив за последващо действие”, каза още Белчева.

В Куклен е сформиран Инициативен комитет срещу крематориума. "Не желаем в близост до мястото, в което живеем ние и растат децата ни, да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки, съпроводено с риск от допълнително замърсяване на околната среда. Според нас то е в разрез с религиозните вярвания на общността ни”, се казва в писмо на Инициативния комитет до МОСВ, областния управител на Пловдив, директора на РИОСВ-Пловдив и директора на РЗИ-Пловдив.

На страната на гражданите и Общината застана и пловдивският митрополит Николай, който присъства в началото на общественото обсъждане на темата. Дядо Николай заяви, че изгарянето на тела е недопустимо. Той посочи, че няма какво да се обсъжда, защото този въпрос е повече от незначителен, тъй като е ясно, че изгарянето на трупове не е християнско. От джамийското настоятелство също обявиха, че против изграждането на крематориум, защото в Корана никъде не се допуска изгаряне на трупове. По време на публичното обсъждане кметицата на Куклен Мария Белчева отново повтори позицията си и се обяви против изграждането на крематориума, заставайки твърдо на страната на гражданите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони