Община Лясковец с акт за начет за 200 000 лева по ДДС

Кметът д-р Ивелина Гецова: Това е рутинна процедура. Погасяваме задължението по погасителен план

Данъчните власти са съставили акт за начет на община Лясковец като задължението към НАП е обезпечено с общински имот, научи "Труд".

Задължението от 200 000 лева лъснал при процедура за задължителна регистрация на общината по ДДС. Борчът към държавната хазна е от невнесен ДДС по изпълнението на проекти. Според чиновници сумата е рекордна налагана на кметство в Централна- Северна България.

От ТД на НАП във Велико Търново заявиха, че не могат да коментират казуса.

„Имаме акт за задължения и сме се споразумели с приходното ведомство да направим разсрочено плащане за 4 месеца. Сумата е голяма, но няма да ни създаде кой знае какви проблеми. Изготвен е погасителен план и по него плащаме вноските. Предоставили сме списък с имоти, които да послужат за обезпечение на дълга. Данъчните са си избрали един от тях, който е с данъчна оценка, която е близка до 200 000 лева“, заяви пред "Труд" кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова.

Репортерска проверка установи, че обезпечението в полза на Териториалната дирекция на НАП е вписано в Търговския регистър. Засега няма опасност данъчните да сложат ръка върху имоти на лясковското кметство, тъй като сумата , установена при данъчната ревизия и фиксирана в акта се изчиства.

По думите на д-р Гецова, уговорката с данъчните е ако междувременно се появи важен инвеститор за блокирания имот, той да бъде отписан като обезпечение и на негово място да се впише друг.

Според запознати задължението идва от реализацията на общински проекти и поръчки, заради които не е бил внасян данъка.

Близо 7,5 млн. лв. е бюджетът на Лясковец за тази година. На едно от последните заседания на местния парламент бе отчетено, че кметството е с около половин милион на минус, като основния борч е именно към държавната хазна. Преди година с решение на общинския съвет община Лясковец вдигна доста и местните данъци и такси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България