Община Мездра стартира проект за саниране на 13 жилищни сгради

Община Мездра стартира проект за енергийно обновление на 13 жилищни сгради.

Общата стойност на проекта е 1 620 202.92 лв., от които 1 377 172.49 лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а – 243 030.43 лв. като национално финансиране, съобщиха от общината. Срокът за изпълнение на проекта е 26 месеца до 21 ноември 2018 г.

Прилагането на енергоспестяващите мерки имат за цел да намалят консумацията и разходите за енергия, както и емисиите на парникови и вредни газове в атмосферния въздух, което ще подобри качеството на околната среда в града, заяви инж. Розалина Георгиева, ръководител на проекта при стартирането на СМР.

Проектът предвижда комплексна интервенция в 13 многофамилни жилищни сгради в град Мездра. В голямата си част те са 2-етажни, 3-етажни и 4-етажни, строени преди повече от 30 години със стоманобетонни плочи и единични тухли. Сградите са частично обновени със сменена дограма на някои от фасадите или положена изолация по външната повърхност. Отоплението им е с индивидуални газови котли, електричество и печки на дърва, обясни Георгиева. По думите й това замърсява въздуха с фини прахови частици.

За всяка сграда е предвиден пакет от 3 енергийноспестяващи мерки. С прилагането им ще се намалят топлинните загуби през ограждащите елементи, което ще снижи разходите за отопление и охлаждане средно с около 63-65%, подчерта ръководителят на проекта. По този начин сградите ще преминат в енергиен клас „С“ с устойчиво потребление на енергийни носители, което от своя страна ще повиши и качеството на живот на 74 домакинства, добави кметът на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони