Община Монтана обяви дарителска сметка за възстановяване скулптурата на Диана

Местната управа в Монтана обяви банкова сметка за дарения, с които да бъде възстановена скулптура на богинята Диана – покровителка на древния град Кастра ад Монтанензиум.

Бронзовата статуя на римската богиня бе създадена през 1973 година от скулптура Димитър Ганчев и бе монтирана пред Ловния дом до Калето в Михайловград. Там тя се превърна в място за срещи и събирания на младежи и компании от града и района, но в началото на 90-те години на миналия век бе открадната.

Инициативата за повторното отливане на скулптурата и превръщането й в символ на днешна Монтана, за която съобщи „Труд”, започна в началото на лятото. През юли архитект Иван Замфиров, Димитър Ганчев и леярът Симо Алексов откриха собственика на единственото останало копие на статуята и започнаха работа по снемането на гипсов калъп.

За втората бронзова отливка на Диана са необходими 28 хиляди лева. Досега шест почетни граждани на Монтана дариха за инициативата лични средства. Всеки, който иска да подкрепи проекта, може да го направи на сметката на Община Монтана за дарения:

IBAN BG17FINV91508416677210

BIC FINVBGSF

Код за вид плащане 445100

Първа инвестиционна банка – клон Монтана

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България