Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Община не можа да осъди природозащитници за зло псе

Снимка: Архив

Община Шумен не успя да осъди сдружението, което стопанисва кучешкия приют в града, да й заплати 3 035 лв. щети, претърпени от мъж, ухапан от зло куче. Окръжният съд в Шумен окончателно се е произнесъл, като е отхвърлил предявеният обратен иск на кметството срещу сдружение с нестопанска цел „Надежда за животните”. Както “Труд” писа, съдебният казус можеше да бъде прецедент, защото общините масово заплащат от бюджетите си обезщетения на пострадалите от бездомни кучета.

В Шумен сагата тръгна от Росен Р./45г./, който бил нападнат от куче с марка на ухото на 7 юни 2015 г., докато се връщал от магазин към блока си на ул. „Северна“. Черното рошаво псе го захапало и отхапало плът на две места от лявата подбедрица. Стресиран той се прибрал у дома. Съпругата и децата му се изплашили, превързали го, наложило се да взема успокоителни, куцал 10 дни и му останал белег и постоянен страх от кучета. Мъжът се освидетелствал при съдебен лекар и платил 35 лв. за медицинския документ. Завел гражданско дело срещу общината и съдът присъдил кметството да плати 3 035 лв. за болките, стреса и белега. После кметството направило искане за конституиране в производството на трето лице помагач – Сдружението с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност „Надежда за животните“, а основанието бил техният договор за съвместна дейност. От кметството претендирали, че сдружението е трябвало да премахне от квартала злото куче. Районният съд в Шумен се произнесъл през лятото в полза на общината. Несъгласните природозащитници обаче обжалвали.

В решението си последната инстанция казва, че договорът за съвместна дейност е многостранен и безвъзмезден /липсват характерните за двустранните договори насрещни права и задължения, а се обединява дейност, като се преследва постигане на обща цел/. При сключването на подобен договор не се пораждат насрещни, а взаимни задължения, всяко от които е насочено към постигането на обща цел в общ и личен за всеки от съдружниците интерес. С оглед характера на договорната връзка и задълженията, поети с нея, правилата за двустранните договори, свързани с неизпълнението /претенции за вреди от неизпълнение и др./, са неприложими в случая.

Неизпълнение на задължение по многостранен договор би могло да доведе до прекратяване, но не е основание за търсене на отговорност и поради това ищецът няма право на обезщетение за неизпълнение на договора и според съда обратният иск е неоснователен. Община Шумен трябва да заплати на природозащитниците 85 лв. деловодни разноски. Отделно общината и сдружението дължат още значителни суми – над 1500 лв. на пострадалия шуменец за водените дела.

До лятото на тази година община Шумен беше изплатила 18 120 лв. на граждани, ухапани от кучета и сега се добавят още. В града има приют от 12 г. В него живеят 400 злонравни кучета. Разходите за издръжка се делят 60:40 – сдружението дава 107 000 лв., а кметството 75 000 лв. годишно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Кучкарите гледали кучета но не носели отговорност. От кучкар и ром не чакайте и лев, те съществуват за да празнят бюджета, а не да го пълнят. С куче може да се справите само с антфриз, а не чрез съда.

  2. Прекратяване на договора, а витиеватите кучезащитници да мрът от глад.

    1. Е, като прекратят договора, 400 кучета излизат по улиците, това по-добре ли е?

    2. Първо научи правописа. Кучетата адски мразят неграмотните българи!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.