Откриха нов вид акула с големи очи

Пабло Касадо заема поста на Мариано Рахой като председател на Народната партия

Дърво се срути в Бургас

Корнелия Нинова: Създаваме нови и нови органи за борба с корупцията, а тя расте

Пустиняк на плажа Най-сочните реплики от Северозапада, чути по морето

Оставиха в ареста двама сътрудници на Еманюел Макрон, задържани за побой

Най-малко десет души са загинали при наводнения във Виетнам

Елен Колева залюби кипърец Актрисата показа новия си любим

Мъж заплаши да скочи от втори етаж на болницата

Труп край Морска гара, рибари го видели

Началникът на КАТ- Габрово разпространи обръщение, че не е арестуван

Внимание туристи! Глоби и отнемане на книжки ако шофирате с джапанки в Гърция

Влак в Гърция прегази и уби двама имигранти, трети е сериозно ранен

Калоян Паргов: Непростим творчески вандализъм е стихове на Вапцаров да се превръщат в долнопробна чалга

Корнелия Нинова: Не предлагаме алтернaтива на ГЕРБ, а алтернатива на системата

Община не можа да осъди природозащитници за зло псе

Снимка: Архив

Община Шумен не успя да осъди сдружението, което стопанисва кучешкия приют в града, да й заплати 3 035 лв. щети, претърпени от мъж, ухапан от зло куче. Окръжният съд в Шумен окончателно се е произнесъл, като е отхвърлил предявеният обратен иск на кметството срещу сдружение с нестопанска цел „Надежда за животните”. Както „Труд“ писа, съдебният казус можеше да бъде прецедент, защото общините масово заплащат от бюджетите си обезщетения на пострадалите от бездомни кучета.

В Шумен сагата тръгна от Росен Р./45г./, който бил нападнат от куче с марка на ухото на 7 юни 2015 г., докато се връщал от магазин към блока си на ул. „Северна“. Черното рошаво псе го захапало и отхапало плът на две места от лявата подбедрица. Стресиран той се прибрал у дома. Съпругата и децата му се изплашили, превързали го, наложило се да взема успокоителни, куцал 10 дни и му останал белег и постоянен страх от кучета. Мъжът се освидетелствал при съдебен лекар и платил 35 лв. за медицинския документ. Завел гражданско дело срещу общината и съдът присъдил кметството да плати 3 035 лв. за болките, стреса и белега. После кметството направило искане за конституиране в производството на трето лице помагач – Сдружението с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност „Надежда за животните“, а основанието бил техният договор за съвместна дейност. От кметството претендирали, че сдружението е трябвало да премахне от квартала злото куче. Районният съд в Шумен се произнесъл през лятото в полза на общината. Несъгласните природозащитници обаче обжалвали.

В решението си последната инстанция казва, че договорът за съвместна дейност е многостранен и безвъзмезден /липсват характерните за двустранните договори насрещни права и задължения, а се обединява дейност, като се преследва постигане на обща цел/. При сключването на подобен договор не се пораждат насрещни, а взаимни задължения, всяко от които е насочено към постигането на обща цел в общ и личен за всеки от съдружниците интерес. С оглед характера на договорната връзка и задълженията, поети с нея, правилата за двустранните договори, свързани с неизпълнението /претенции за вреди от неизпълнение и др./, са неприложими в случая.

Неизпълнение на задължение по многостранен договор би могло да доведе до прекратяване, но не е основание за търсене на отговорност и поради това ищецът няма право на обезщетение за неизпълнение на договора и според съда обратният иск е неоснователен. Община Шумен трябва да заплати на природозащитниците 85 лв. деловодни разноски. Отделно общината и сдружението дължат още значителни суми – над 1500 лв. на пострадалия шуменец за водените дела.

До лятото на тази година община Шумен беше изплатила 18 120 лв. на граждани, ухапани от кучета и сега се добавят още. В града има приют от 12 г. В него живеят 400 злонравни кучета. Разходите за издръжка се делят 60:40 – сдружението дава 107 000 лв., а кметството 75 000 лв. годишно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Кучкарите гледали кучета но не носели отговорност. От кучкар и ром не чакайте и лев, те съществуват за да празнят бюджета, а не да го пълнят. С куче може да се справите само с антфриз, а не чрез съда.

  2. Прекратяване на договора, а витиеватите кучезащитници да мрът от глад.

    1. Е, като прекратят договора, 400 кучета излизат по улиците, това по-добре ли е?

    2. Първо научи правописа. Кучетата адски мразят неграмотните българи!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.