Данъчни затвориха четири вериги от заведения за хранене в София

Пожар изпепели подпокривното пространство на сграда в София

Ангел Джамбазки и Мария Габриел откриха международната конференция „Западни Балкани“ (СНИМКИ)

42-годишен охранител издъхна след сбиване пред пловдивско заведение

Правителството прие разследването срещу главния прокурор и неговите заместници да се провежда от завеждащия инспектората на прокуратурата

Най-вероятната причина за взрива в цеха за биогаз е техническа неизправност Стабилно е състоянието на пострадалите

Спипаха старинни предмети в дома на 67-годишен от Пловдивско

Геймърите се появиха на спортни игри

Министър-председателят иска закон за партийната субсидия (ВИДЕО)

Нено Димов: Главният прокурор ще има задължението веднъж годишно да прави отчет пред парламента

Веганът Добрин спечели „Игри на волята“

Томас от „Игри на волята“ пред „Труд“: След предаването станах по-мил и земен

Тежка катастрофа затруднява движението по АМ “Тракия“ (ВИДЕО)

„Ферари“ шампион в симулатора

Странен накит променя средновековната история Златната Орда определяла политиката на европейците през ХІІІ-ХІV в.

Община не можа да осъди природозащитници за зло псе

Снимка: Архив

Община Шумен не успя да осъди сдружението, което стопанисва кучешкия приют в града, да й заплати 3 035 лв. щети, претърпени от мъж, ухапан от зло куче. Окръжният съд в Шумен окончателно се е произнесъл, като е отхвърлил предявеният обратен иск на кметството срещу сдружение с нестопанска цел „Надежда за животните”. Както „Труд“ писа, съдебният казус можеше да бъде прецедент, защото общините масово заплащат от бюджетите си обезщетения на пострадалите от бездомни кучета.

В Шумен сагата тръгна от Росен Р./45г./, който бил нападнат от куче с марка на ухото на 7 юни 2015 г., докато се връщал от магазин към блока си на ул. „Северна“. Черното рошаво псе го захапало и отхапало плът на две места от лявата подбедрица. Стресиран той се прибрал у дома. Съпругата и децата му се изплашили, превързали го, наложило се да взема успокоителни, куцал 10 дни и му останал белег и постоянен страх от кучета. Мъжът се освидетелствал при съдебен лекар и платил 35 лв. за медицинския документ. Завел гражданско дело срещу общината и съдът присъдил кметството да плати 3 035 лв. за болките, стреса и белега. После кметството направило искане за конституиране в производството на трето лице помагач – Сдружението с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност „Надежда за животните“, а основанието бил техният договор за съвместна дейност. От кметството претендирали, че сдружението е трябвало да премахне от квартала злото куче. Районният съд в Шумен се произнесъл през лятото в полза на общината. Несъгласните природозащитници обаче обжалвали.

В решението си последната инстанция казва, че договорът за съвместна дейност е многостранен и безвъзмезден /липсват характерните за двустранните договори насрещни права и задължения, а се обединява дейност, като се преследва постигане на обща цел/. При сключването на подобен договор не се пораждат насрещни, а взаимни задължения, всяко от които е насочено към постигането на обща цел в общ и личен за всеки от съдружниците интерес. С оглед характера на договорната връзка и задълженията, поети с нея, правилата за двустранните договори, свързани с неизпълнението /претенции за вреди от неизпълнение и др./, са неприложими в случая.

Неизпълнение на задължение по многостранен договор би могло да доведе до прекратяване, но не е основание за търсене на отговорност и поради това ищецът няма право на обезщетение за неизпълнение на договора и според съда обратният иск е неоснователен. Община Шумен трябва да заплати на природозащитниците 85 лв. деловодни разноски. Отделно общината и сдружението дължат още значителни суми – над 1500 лв. на пострадалия шуменец за водените дела.

До лятото на тази година община Шумен беше изплатила 18 120 лв. на граждани, ухапани от кучета и сега се добавят още. В града има приют от 12 г. В него живеят 400 злонравни кучета. Разходите за издръжка се делят 60:40 – сдружението дава 107 000 лв., а кметството 75 000 лв. годишно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Кучкарите гледали кучета но не носели отговорност. От кучкар и ром не чакайте и лев, те съществуват за да празнят бюджета, а не да го пълнят. С куче може да се справите само с антфриз, а не чрез съда.

  2. Прекратяване на договора, а витиеватите кучезащитници да мрът от глад.

    1. Е, като прекратят договора, 400 кучета излизат по улиците, това по-добре ли е?

    2. Първо научи правописа. Кучетата адски мразят неграмотните българи!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.