Община Плевен събира 50 000 лв за паметник на Емил Димитров

Общинската управа на Плевен инициира издигане на паметник на звездата на българската естрада Емил Димитров. За монумента са нужни 50 000 лв. В тази сума влиза и стойността на материалите за неговото изграждане. Министерството на отбраната е дарило за паметника 3 тона гилзи на стойност 15 000 лв. За реализирането на проекта преди година кметското ръководство е обявило, че се събират дарения чрез различни инициативи. Към момента в дарителската сметка на Община Плевен има събрани 36 000 лв.

На сесията на Общинския съвет в петък ще бъде разглеждана схемата за поставяне на скулптурата в центъра на Плевен. Теренът представлява озеленена площ - публична общинска собственост, разположен в района на сградата на Центъра за работа с деца и Военния клуб.Ще бъде разгледано становището на 13-членен експертен съвет, който е провел заседание и е изготвил протокол.

"Емил Димитров е наш съгражданин и един от най-популярните певци в България. Неговото творчество е част от новата история на българската култура", се казва в кметското предложение до местния парламент.

Тепърва ще бъде обявен конкурс за изработване на паметника на емблемата на родната естрада.

"В Плевен има и улица на името на Емил Димитров. Там е и родната му къща. В нея обаче отдавна не живеят негови роднини или близки. Още докато бил млад, семейството му я продава на други хора.Къщата обаче е запазена в автентичния си вид. Характерното е, че на фасадата и има отличителен знак – барелеф на големия певец. На площада в Плевен има вече определено място за паметника Емил Димитров. Какъв ще бъде монументът обаче – класически или по-модерен и екстравагантен, това ще решат плевенчани", коментират общински съветници.

Когато сумата за него бъде събрана, от общината ще обявят конкурс, за който всеки творец може да кандидатства с проект.Така гражданите на Плевен ще могат да гласуват кой паметник е най-достоен за техния Емил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони