Община Пловдив заделя 300 000 лв. за археологически разкопки през 2017 г.

Община Пловдив ще задели 300 000 лв. от своя бюджет за 2017 г. за археологически разкопки, което е почти двойно в сравнение със 160 000 лв., осигурени от градската управа под тепетата през тази година.

"260 000 лв. са за обследване на обекти, по които вече се работи, а още 40 000 лв. ще бъдат осигурени за аварийно възникващи, каквито през 2016 г. се появиха при ремонтите на булевардите "Васил Априлов" и "Коматевско шосе", където се появи главният акведукт от римско време, както и съседни сгради около него. Тези открития не само забавиха ремонта на "Коматевско шосе", но наложи да се преработи проекта за пътя и се измести трасето на главния водопровод", коментира директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов.

Той уточни, че в тези 300 000 лв. не влизат парите за проучванията и реставрацията на Голямата Епископска базилика - те се осигуряват основно от фондация "Америка за България". "От Министерството на културата наричат вече Пловдив археологическата столица на България и мисля, че това признание е напълно заслужено. През 2016 г. екипи на Регионалния археологически музей в Пловдив обследваха 31 обекта. Работата по по-голяма част от тях начело с Небет тепе, Одеона и няколко инфраструктурни обекта ще продължи и през 2017 г.", заяви зам.-кметът на Пловдив за културата и туризма Амелия Гешева.

Най-големият археологически проект - "Голяма раннохристиянска базилика", трябва да бъде изцяло приключен до края на ноември 2018 г., като работета на терен по него ще се възобнови през март 2017 г. Паралелно с това се работи по проектите за експозиционната зала на 2 нива и за площада пред Католическата църква "Свети Лудвиг". До момента екипът с ръководител Жени Танкова е проучил 1200 кв.метра площ и е разкрил 500 кв.м уникални антични мозайки, голямо количество мраморни елементи и 55 гроба от средновековната епоха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони