Аржентинец си смени пола, за да се пенсионира пет години по-рано

Поддръжката на оградата по границата ще става без обществени поръчки, реши парламентът

АПИ: 440 снегорина чистят републиканската пътна мрежа Затворени за тирове са участъци от магистралите Тракия и Хемус

Идва краят на такситата Автономни коли като Renault EZ-GO ще изпълняват таксиметрови услуги

Разкриват ЕГН-то ни за броени минути, само с името и рождената дата

Столична община: Продължава снегопочистването в София

Софийският участък на магистрала “Тракия” е затворен за камиони

Жельо Бойчев: Гинка Върбакова ще бъде поканена отново в Народното събрание

Емил Караниколов: 131 са проблемните язовири в страната Парите за ЧЕЗ не са проверени, защото реално плащане все още няма, обясни министърът на икономиката

Магистрала “Люлин” в посока София е затворена за снегопочистване

Ограничено e движението на камиони над 12 тона през Предела Ограничено е движението и по други планински пътища

Можем да разберем, но едва ли и да оправдаем Престъпленията се преназовават в „непрестъпления“, слабостта в сила и обратното

Как се различава близначка?

Шефът на „Пирогов”: Не съм съкращавал хора, скоро ще има видимо увеличение на заплатите

20-годишно момиче е пребито в Студентски град Искали да го ограбят

Община Пловдив заделя 300 000 лв. за археологически разкопки през 2017 г.

Община Пловдив ще задели 300 000 лв. от своя бюджет за 2017 г. за археологически разкопки, което е почти двойно в сравнение със 160 000 лв., осигурени от градската управа под тепетата през тази година.

“260 000 лв. са за обследване на обекти, по които вече се работи, а още 40 000 лв. ще бъдат осигурени за аварийно възникващи, каквито през 2016 г. се появиха при ремонтите на булевардите “Васил Априлов” и “Коматевско шосе”, където се появи главният акведукт от римско време, както и съседни сгради около него. Тези открития не само забавиха ремонта на “Коматевско шосе”, но наложи да се преработи проекта за пътя и се измести трасето на главния водопровод”, коментира директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов.

Той уточни, че в тези 300 000 лв. не влизат парите за проучванията и реставрацията на Голямата Епископска базилика – те се осигуряват основно от фондация “Америка за България”. “От Министерството на културата наричат вече Пловдив археологическата столица на България и мисля, че това признание е напълно заслужено. През 2016 г. екипи на Регионалния археологически музей в Пловдив обследваха 31 обекта. Работата по по-голяма част от тях начело с Небет тепе, Одеона и няколко инфраструктурни обекта ще продължи и през 2017 г.”, заяви зам.-кметът на Пловдив за културата и туризма Амелия Гешева.

Най-големият археологически проект – “Голяма раннохристиянска базилика”, трябва да бъде изцяло приключен до края на ноември 2018 г., като работета на терен по него ще се възобнови през март 2017 г. Паралелно с това се работи по проектите за експозиционната зала на 2 нива и за площада пред Католическата църква “Свети Лудвиг”. До момента екипът с ръководител Жени Танкова е проучил 1200 кв.метра площ и е разкрил 500 кв.м уникални антични мозайки, голямо количество мраморни елементи и 55 гроба от средновековната епоха.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.