СПИН мори мъжете 6 пъти повече от жените у нас Новорегистрирани са 139 представители на силния пол срещу 22 на нежния

Бербатов е сензационна опция за „Юнайтед“

Мотоциклетист е с опасност за живота след катастрофа във Варна

„Лудогорец“ губи вратар за дербито

Германия отваря вратите за чужденци Бежанците не отговарят на нуждите на Берлин

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Пиян пациент опря ножица в гърлото на медицинска сестра в Търново Ръководството на областната болница сезира прокуратурата

САЩ изтеглят 200 милиона долара от стабилизационния фонд за Сирия

Ангела Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Оръжеен бос фалирал „Олимпик“ В Испания развивали дейност без лиценз

Организация на движението за рехабилитация на уличен канал по бул. “Арсеналски“

4,6 млн. европейци са гласували в допитването за лятното часово време

Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

Тракийски дворец крие светилище на Дионис Прецизно геодезично заснемане показва уникален обект, главната част в него е 30-метрова церемониалната тронна зала

През 2017 г. с 11 милиона тона повече е добивът в минната индустрия Заплатите в сектора не спират да растат и достигнаха 18 414 лв. годишно

Община Пловдив заделя 300 000 лв. за археологически разкопки през 2017 г.

Община Пловдив ще задели 300 000 лв. от своя бюджет за 2017 г. за археологически разкопки, което е почти двойно в сравнение със 160 000 лв., осигурени от градската управа под тепетата през тази година.

„260 000 лв. са за обследване на обекти, по които вече се работи, а още 40 000 лв. ще бъдат осигурени за аварийно възникващи, каквито през 2016 г. се появиха при ремонтите на булевардите „Васил Априлов“ и „Коматевско шосе“, където се появи главният акведукт от римско време, както и съседни сгради около него. Тези открития не само забавиха ремонта на „Коматевско шосе“, но наложи да се преработи проекта за пътя и се измести трасето на главния водопровод“, коментира директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов.

Той уточни, че в тези 300 000 лв. не влизат парите за проучванията и реставрацията на Голямата Епископска базилика – те се осигуряват основно от фондация „Америка за България“. „От Министерството на културата наричат вече Пловдив археологическата столица на България и мисля, че това признание е напълно заслужено. През 2016 г. екипи на Регионалния археологически музей в Пловдив обследваха 31 обекта. Работата по по-голяма част от тях начело с Небет тепе, Одеона и няколко инфраструктурни обекта ще продължи и през 2017 г.“, заяви зам.-кметът на Пловдив за културата и туризма Амелия Гешева.

Най-големият археологически проект – „Голяма раннохристиянска базилика“, трябва да бъде изцяло приключен до края на ноември 2018 г., като работета на терен по него ще се възобнови през март 2017 г. Паралелно с това се работи по проектите за експозиционната зала на 2 нива и за площада пред Католическата църква „Свети Лудвиг“. До момента екипът с ръководител Жени Танкова е проучил 1200 кв.метра площ и е разкрил 500 кв.м уникални антични мозайки, голямо количество мраморни елементи и 55 гроба от средновековната епоха.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.