Майли Сайръс отново е сама

Партия „Воля“ предлага свой депутат за шеф на КПКОНПИ

Задържаха 58-годишен мъж по време на сделка с незаконен тютюн 21-годишен хванат за кражби на телефони от таксиметрови шофьори

Избраха Борислав Иванов от „Атака“ за зам.-председател на Столичния общински съвет

Прокуратурата на Швеция прекрати разследването срещу Джулиан Асандж

Ловна пушка от Габрово за Тръмп

Караниколов: Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България

Емилия Кларк: Притискаха ме за голи сцени в „Игра на тронове“, за да не разочаровам феновете

Арестуваха сириец, заподозрян в подготвяне на атентат в Берлин

Росен Желязков: През 2020 г. в България ще има „умни“ градове

Матеуш Моравецки: САЩ ще увеличат военния си контингент в Полша над десет пъти

Българският патриарх Неофит се срещна посланика на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа

Калоян Паргов поиска спешни заседания на 3 комисии заради Топлофикация-София и финансов одит на дружеството

Икономическият университет във Варна ще има Център по медиация

Надрусан с амфетамин, метамфетамин и канабис хванат да шофира в Севлиево

Община Пловдив заделя 300 000 лв. за археологически разкопки през 2017 г.

Община Пловдив ще задели 300 000 лв. от своя бюджет за 2017 г. за археологически разкопки, което е почти двойно в сравнение със 160 000 лв., осигурени от градската управа под тепетата през тази година.

„260 000 лв. са за обследване на обекти, по които вече се работи, а още 40 000 лв. ще бъдат осигурени за аварийно възникващи, каквито през 2016 г. се появиха при ремонтите на булевардите „Васил Априлов“ и „Коматевско шосе“, където се появи главният акведукт от римско време, както и съседни сгради около него. Тези открития не само забавиха ремонта на „Коматевско шосе“, но наложи да се преработи проекта за пътя и се измести трасето на главния водопровод“, коментира директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов.

Той уточни, че в тези 300 000 лв. не влизат парите за проучванията и реставрацията на Голямата Епископска базилика – те се осигуряват основно от фондация „Америка за България“. „От Министерството на културата наричат вече Пловдив археологическата столица на България и мисля, че това признание е напълно заслужено. През 2016 г. екипи на Регионалния археологически музей в Пловдив обследваха 31 обекта. Работата по по-голяма част от тях начело с Небет тепе, Одеона и няколко инфраструктурни обекта ще продължи и през 2017 г.“, заяви зам.-кметът на Пловдив за културата и туризма Амелия Гешева.

Най-големият археологически проект – „Голяма раннохристиянска базилика“, трябва да бъде изцяло приключен до края на ноември 2018 г., като работета на терен по него ще се възобнови през март 2017 г. Паралелно с това се работи по проектите за експозиционната зала на 2 нива и за площада пред Католическата църква „Свети Лудвиг“. До момента екипът с ръководител Жени Танкова е проучил 1200 кв.метра площ и е разкрил 500 кв.м уникални антични мозайки, голямо количество мраморни елементи и 55 гроба от средновековната епоха.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.