Община Пловдив изгражда огромен парк от 655 дка край река Марица с 4,6 млн. лв.

Община Пловдив планира в следващите 5 години да изгради огромен парк върху площ от 655 декара на мястото на пущинаците край река Марица в зоната между началото на гребния канал и Околовръстното шосе край село Оризари. За целта в общинския бюджет за следващите 5 години ще бъдат заделени 4 632 000 лв., ако местният парламент одобри проекта на градската управа под тепетата. „Крайната цел е мястото, което сега пустее, да се превърне в изцяло озеленено пространство за разходки и почивка.

Ще бъдат изградени алеи и зоната ще бъде оборудвана с паркови мебели. Не се предвиждат паркинги в района на зелената зона, а автомобилите ще се паркират отстрани и извън нея”, разкри част от идеите за облагородяване на пустеещите площи кметът Иван Тотев. В огромния нов парк ще се влиза само през два входа, а зелената зона ще бъде отделена със специална ограда с камери за видеонаблюдение, но се предвижда и физическа охрана от служители на Общинска полиция.

До 2022 година саморасляците и изсъхналите дървета ще бъдат подменени поетапно с характерни за Пловдив и региона дървесни видове като явор, ясен, дъб, чинар, липа, върба и др., като за новата растителност ще бъде изградена специална поливна система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони