Община Пловдив иска от държавата цялата собственост на Партийния дом

Община Пловдив ще поиска от правителството да й бъде прехвърлена цялата собственост върху бившия Партиен дом на площад "Централен". Става дума за петия, шестия и 11-ия етаж, 1/4 идеална част от общите части на 12-етажната сграда, както и прилежащата й Концертна зала и дворно място. Те в момента са държавна собственост, а 3 от етажите се ползват от местните структури на АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция) и Инспекцията по труда.

Кметът Иван Тотев и екипът му са си поставили амбициозната цел до 2019 година, когато Пловдив ще бъде европейска столица на културата, да бъде изцяло променена визията на централната градска част, включваща и бившия Партиен дом. За него градската управа под тепетата е изготвила проект за реконструкция, предвиждащ пълна промяна на фасадата, изграждане на фронт офис в южната част, външен панорамен асансьор в източната част, който ще води до върха на сградата, където ще се ситуира амфитеатрално кафене на две нива. Около 9 млн.лв. ще струва реализацията на амбициозния проект, който е разделен на 2 подпроекта по 4,5 млн.лв. всеки.

Община Пловдив кандидатства за финансиране пред Националния доверителен фонд и ОП "Региони в растеж", като първият подпроект включва енергийна ефективност на фасадата, външен асансьор, тераса и кафене на покрива, а вторият е свързан с конструктивна промяна и вътрешно преустройство на 12-етажната сграда. Община Пловдив ще търси пари от държавата или ЕС по оперативните програми и за обновяване на площад "Централен", който до 2019 г. трябва да е с тотално нова визия. Това ще ще струва поне 10-12 млн.лв., но сумата може да достигне и 20 млн.лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони