Община Пловдив отряза 1200 души в "Чистота" и "Градини и паркове" за ваучери за храна

Община Пловдив отряза исканията за раздаване на ваучери за храна по 60 лева месечно на близо 1200 служители и работници в ОП "Чистота" и "Градини и паркове", за които настояваха от създадения наскоро в града под тепетата Синдикат "Зелена икономика". В края на 2016 г. "зелените" синдикалисти поискаха от местния парламент да вдигне почти двойно минималните заплати в двете най-големи общински предприятия и те да станат поне 700 лв. Старейшините в ОбС-Пловдив гласуваха обаче единодушно "против" това предложение на последната за миналата година сесия. "За да си позволим социални придобивки като ваучери за храна или по-високи заплати няма как да се мисли, освен да съкратим поне 200 души или да вдигнем ТБО (такса битови отпадъци). На щат в "Чистота" са 788 души, в "Градини и паркове" - още 400, което умножено по 60 лв. по 12 месеца рефлектира върху бюджета на двете общински предприятия и общината, а такива средства в този за 2017 година не са планирани, а и няма откъде да бъдат взети", коментира кметът на Пловдив Тотев.

С наличния си финансов ресурс Община Пловдив ще поеме увеличението с 40 лева на минималната работна заплата, която от 1 януари 2017 година се вдига от 420 на 460 лева. "Става въпрос за 435 метачи и 154 сметосъбирачи, които са на минимална заплата от целия щат от общо 788 души", уточни директорът на ОП "Чистота" инж. Иван Стоянов.

Той е горд с факта, че щатът в общинското предприятие не е пипан повече от 5 години, откакто през ноември 2011 г. е оглавил пловдивската "Чистота". "Бюджетът на ОП "Чистота" се осигуря изцяло от парите от такса битови отпадъци, която остава непроменена за 2017 г. Непроменени остават и приходите от ТБО в размер на 31 млн.лв.", допълни инж. Иван Стоянов. Той знае имената на почти всички от 788 работници в общинската комунална фирма, но все още не се е срещал и не е виждал очите на хората от т.нар. Синдикат "Зелена икономика" (СДИ), правещи социални искания от тяхно име. Според директора на ОП "Чистота", колегата му от ОП "Градини и паркове" Стоян Алексиев и кмета Иван Тотев всичко това е заради предстоящите напролет парламентарни избори с цел спечелване на гласове в ромските махали в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони