Над 60 000 души са евакуирани заради изригване на вулкана Майон във Филипините

11 души са ранени при атака срещу офис на хуманитарна организация „Спасете децата“ в Афганистан

Елена Йончева: Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе

Цвета Караянчева: Дебатът по вота на недоверие беше безинтересен, а мотивите несериозни

Внасят сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на дома за деца с увреждания в Габрово заради насилие

Димитър Маргаритов: КЗП ще проверява зимните курорти поне месец и половина

Делян Добрев с нови обвинения: Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми

Директорът на училището, където учител удари ученик: Аз съм срещу насилието

Премахнаха 230 трошки от улиците на Шумен

Почина научнофантастичната авторка Урсула ле Гуин

От форума в Давос: Киберзаплахите и мръсният въздух са основните проблеми пред световната икономика

Тръмп ще призове Ердоган за „деескалация на ситуацията“ в Африн

Жителите на айтоското село Мъглен ходят в кал близо десетилетие заради недовършена канализация

33 загинали и над 70 ранени при терористично нападение в Бенгази

В София са направени обработки със смеси срещу заледяване

Община Пловдив отряза 1200 души в „Чистота“ и „Градини и паркове“ за ваучери за храна

Община Пловдив отряза исканията за раздаване на ваучери за храна по 60 лева месечно на близо 1200 служители и работници в ОП „Чистота“ и „Градини и паркове“, за които настояваха от създадения наскоро в града под тепетата Синдикат „Зелена икономика“. В края на 2016 г. „зелените“ синдикалисти поискаха от местния парламент да вдигне почти двойно минималните заплати в двете най-големи общински предприятия и те да станат поне 700 лв. Старейшините в ОбС-Пловдив гласуваха обаче единодушно „против“ това предложение на последната за миналата година сесия. „За да си позволим социални придобивки като ваучери за храна или по-високи заплати няма как да се мисли, освен да съкратим поне 200 души или да вдигнем ТБО (такса битови отпадъци). На щат в „Чистота“ са 788 души, в „Градини и паркове“ – още 400, което умножено по 60 лв. по 12 месеца рефлектира върху бюджета на двете общински предприятия и общината, а такива средства в този за 2017 година не са планирани, а и няма откъде да бъдат взети“, коментира кметът на Пловдив Тотев.

С наличния си финансов ресурс Община Пловдив ще поеме увеличението с 40 лева на минималната работна заплата, която от 1 януари 2017 година се вдига от 420 на 460 лева. „Става въпрос за 435 метачи и 154 сметосъбирачи, които са на минимална заплата от целия щат от общо 788 души“, уточни директорът на ОП „Чистота“ инж. Иван Стоянов.

Той е горд с факта, че щатът в общинското предприятие не е пипан повече от 5 години, откакто през ноември 2011 г. е оглавил пловдивската „Чистота“. „Бюджетът на ОП „Чистота“ се осигуря изцяло от парите от такса битови отпадъци, която остава непроменена за 2017 г. Непроменени остават и приходите от ТБО в размер на 31 млн.лв.“, допълни инж. Иван Стоянов. Той знае имената на почти всички от 788 работници в общинската комунална фирма, но все още не се е срещал и не е виждал очите на хората от т.нар. Синдикат „Зелена икономика“ (СДИ), правещи социални искания от тяхно име. Според директора на ОП „Чистота“, колегата му от ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев и кмета Иван Тотев всичко това е заради предстоящите напролет парламентарни избори с цел спечелване на гласове в ромските махали в Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.