Община Пловдив си връща Античния форум срещу 4,3 млн. лв.

Античния форум - Пловдив

Теренът от 5,6 дка край площад „Централен” продаден от градската управа преди 15 години за 1,2 млн. лв.

Община Пловдив ще си върне за 4 303 000 лева без ДДС Античния форум, ако в четвъртък старейшините от местния парламент одобрят постигнатото споразумение за терена от 5634 квадратни метра зад Централна поща и срещу хотел „Рамада Тримонциум” с настоящите му собственици от „Младост Алфа” ЕООД, която е 100% собственост на "Банк Аустрия Кредитантщалт лизинг "ГМБХ". Това е пазарната оценка на южната част на имота, известен като Римския форум на Филипопол, направена от независим оценител.

Предложението  за придобиването е на постоянната комисия в Общинския съвет с председател Вихър Захов от ГЕРБ, в която участват съветници от различни политически сили. Преди това местният парламент беше гласувал доклада на комисията, избрана да води преговори със собственика, който първоначално поиска 4 109 700 евро за имот, закупен през май 2003 г. по време на управлението на кмета д-р Иван Чомаков (СДС) от тогавашната градска управа за 1 240 200 лева заедно с археологическите находки. След дълги преговори първоначалната сума падна най-напред на 3,7 млн. евро, преди да се стигне до финалното споразумение за 4 303 000 лв. (2,2 млн.евро). Тя ще бъде изплатена на два транша, като първият ще е до края на 2017 г. и ще е в размер на 1,5 млн.лв., а вторият – до 3 декември 2018 г.

Според внесеното за гласуване в Общинския съвет предложение, всички такси, данъци и комисионни по сделката ще са за сметка на бюджета на Община Пловдив. С обратното придобиване на имота градската управа ще има възможност да разкрие Римския форум и да експонира останките от античния площад като част от културно-историческото наследство на Пловдив. Археологията попада в обхвата на визията за реконструкцията на площад „Централен”, като намерението на Община Пловдив е да експонира и останалата част от Римския форум – до Цар Симеоновата градина и от северната част на Централна поща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони