Община Пловдив ще има нов главен архитект на Пловдив на 5 юни

Бившият председател на Общинския съвет арх. Илко Николов води след първия кръг

Пловдив ще има на 5 юни (понеделник) нов главен архитект, след като постът бе овакантен на 20 януари, когато почина досегашният титуляр арх. Румен Русев. До финалната права в конкурса са допуснати трима от общо шестимата кандидати, които този понеделник от 16 часа в заседателната зала на местния парламент ще защитават публично своите концепции. До общественото обсъждане на тема "Концепция за развитие на инструментите за градско планиране за управление на проблемите на Пловдив при вземане на краткосрочни решения в условия на неконфликтнот с целите на дългосрочно планиране", бяха допуснати бившият председател на Общински съвет-Пловдив (2011-2015 г.) арх. Илко Николов и колегите му. Димитър Ахрянов и Хубена Салджиева.

На първи тур Илко Николов, който е заместник-председател на Съюза на архитектите в България (САБ), получи на първия кръг най-висока оценка от комисията - 4.50, по петобалната система. Писмената концепция на арх. Димитър Ахрянов, който е главен архитект на Община Карлово, бе оценено от журито с 4.20, а тази на арх. Хубена Салджиева - с 4.00. От надпреварата автоматично отпаднаха другите трима кандидати, получили оценка, по-ниска от 4.00. Това са Борис Лазарков, чиято писмена концепция, бе оценена с 3.90, докато двама от най-именитите местни архитекти - Валентин Маринов, проектирал градския стадион "Пловдив" и гребния канал, и Емил Жечев получиха съответно 2.70 и 2.80.

Това породи доста публични дебати, а колегите им от бранша смело прогнозират, че новият главен архитект на Пловдив ще е 60-годишният Илко Николов, шеф на местния клон на САБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България