Община Свищов беше част от маршрута на поклонническия поход посветен на Св. Иван Рилски

Община Свищов беше част от маршрута на поклонническия поход посветен на Св. Иван. През крайдунавския град премина група велосипедисти-поклонници, в рамките на похода, който се провежда ежегодно от 2010 година насам.

Походът се организира по идея на Богословския факултет на СУ в прослава на покровителя на България, като се изминава разстоянието до Рилския манастир по маршрута, по който през ХV в. са пренесени мощите на светеца.

До 2014 г. групата е започвала своя поход от София, но от три години насам, под предводителството на г-н Паскал Пиперков, тръгва и група поклонници от град Велико Търново. Групата изминава пеша частта от Велико Търново до Никопол, при което маршрутът минава през територията на община Свищов.

На 23 юли пешеходната група пренощува в с. Овча могила, а на 24 юли продължи пътя си към с. Драгомирово, където поклонниците спряха за молитва в храм "Св. Иван Рилски". Тази година, от изходната точка за пръв път тръгнаха и група поклонници на колела.

На 25 юли велосипедистите бяха в Свищов, където посетиха забележителностите на града и изпяха акатист на Св. Иван Рилски в храм „Св. Троица“. През нощта отседнаха в гостоприемния манастир „Покров Богородичен“, а на 26 юли велосипедната група се присъедини към пешеходната в гр. Никопол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България