Община Сливен е водеща по рейтинг на активната прозрачност сред институциите

Община Сливен е на трето място не само сред всички общини в България, но и сред всички институции в страната по рейтинг на активната прозрачност. Това е резултатът от гражданския одит, провеждан ежегодно от Програма "Достъп до информация", съобщиха от местната администрация. "Това е изключителен успех и поредно заслужено признание за работата на общината по прилагане на Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/.

Всички министерства, агенции и областни администрации са след община Сливен в този национален граждански одит“, каза Таня Балабанова, гл. експерт в дирекция „Административно информационно обслужване“ и длъжностно лице по ЗДОИ.

Резултатите бяха обявени официално на онлайн пресконференция от д-р Гергана Жулева, изп. директор на Фондация "Достъп до обществена информация" /ПДИ/. Нивото на прозрачност през 2020 г. беше оценено прецизно и обективно с точкова система по 119 индикатора за общините. В периода 10 февруари – 15 април 2020 г. екип експерти от Програма "Достъп до информация" прегледа и оцени интернет страниците на 562 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Таня Балабанова припомни, че и през миналия мандат Общината ни получи 2 национални признания за работата си по ЗДОИ: най-високото отличие – статуетката Златен ключ през 2016 г. и беше на първо място по рейтинг на активната прозрачност сред всички институции в България на местно и централно ниво.

Общината ни два пъти е носител на Златен ключ от приемането на ЗДОИ. Има и награда за най-добър сайт по отношение на ЗДОИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини