Община Стара Загора работи по проект за оползотворяване на ненужни дрехи и обувки

Стара Загора е първата Община в България, която изгради система за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи, обувки и текстилни материали. Проектът TexCycle, който е с екологична насоченост, се изпълнява съвместно с „Евротекс” ЕООД – Димитровград.

На пет места в Града на липите са поставени специални контейнери, обозначени с надпис „Дрехи и обувки”, в които гражданите могат да се освободят от ненужните за тях вещи. Добре е дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торба.

Контейнерите са разположени на:

източния тротоар на ул. „Княз Александър Батенберг“, в близост до пресечката с бул. „Цар Симеон Велики“;

паркинга на парк „Артилерийски“, до ул. „Одринска епопея“;

в близост до парк „Зеленият клин“;

в квартал „Железник“ – пресечката на ул. „Ген. Иван Пашинов“ и ул. „Алеко Константинов“;

паркинга на пресечката на ул. „Любор Байер“ и бул. „Руски“.

Част от текстилните материали се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не са годни за повторна употреба се предават за рециклиране или друго оползотворяване в специализирани инсталации. Част от материите – предимно пуловери и други плетива – се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия.

Проектът TexCycle има готовност да предоставя безвъзмездно дрехи на хора, които се нуждаят от тях, при подаване на информация от страна на институциите за социално подпомагане в Община Стара Загора.

Системата за разделно събиране осигурява лесен, сигурен и удобен алтернативен начин за разчистване на ненужните дрехи, което предотвратява тонове текстилен отпадък да стигнат до сметищата или да бъдат, или изгорени по нерегламентиран начин.

Събирането, транспортирането и оползотворяването се извършват за сметка на компанията, без да се заплащат средства от Общината и данъкоплатците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България