Община Търговище дава терен за нов Център за спешна медицинска помощ

Снимка: Архив

Община Търговище предоставя терен от близо 2700 кв. м. на Министерството на здравеопазването за изграждане на нов Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП). Това прие на свое заседание Общинският съвет в Търговище. На парцела ще бъде построена двуетажна сграда, с разгърната площ от 1400 кв.м. До нея ще се обособи и паркинг с навес за специализираните автомобили, съобщават от местната администрация.

Избраната площадка е на гърба на областната болница, където преди се помещаваше Регионалната здравна инспекция. Мястото има излаз на две улици и отговаря на изискванията на здравното министерство, което поиска отреждането на такъв терен.

В тази връзка Общинският съвет гласува имотът да стане частна общинска собственост. Беше предоставено безвъзмездно право на строеж и право на ползване на Министерството на здравеопазването за изграждането на филиал на ЦСМП. Определеният срок е 10 години. Предстои кметът на Търговище да подпише договор с определения ползвател.

В новата сграда на ЦСМП ще се помещават дежурните екипи и линейките. Там ще бъдат разположени Координационният център, телефонната централа, администрацията, тренировъчни зали и други. Пациентите, транспортирани с автомобилите на ЦСМП, както и досега, ще се приемат в Спешно приемно отделение на болницата. Предстои то да бъде разширено. Ще се изградят шокови зали и други, по изискванията за този тип отделения, уточняват от Общината в Търговище.

Филиалът на ЦСМП ще се изгражда централно по ОП ”Региони в растеж”. Очаква се строителството да стартира през пролетта на 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони