Община Търговище обновява морската си база в Балчик

Общината започна основен ремонт на корпусите на почивната база в Балчик, която се ползва от пенсионерските клубове, децата от различните клубове и гражданите.

Деца, пенсионери и граждани летуват там на преференциални цени

Основен ремонт и ново обзавеждане прави Община Търговище в морската си почивна база в Балчик. Обновяването започна през миналата година, за да се създадат по-добри условия за летуващите там деца, възрастни хора от пенсионерските клубове и граждани, които имат възможност за морска ваканция на преференциални цени.

Запазването на базата, която многократно е отказвано да бъде продавана, е своеобразен прецедент в общинските политики у нас в годините на тотална приватизация на атрактивни имоти.

Комплексът се състои от три корпуса с общо 52 двойни стаи и три апартамента. Разполага със собствена кухня със столова, градина с детски кът, кафене, паркинг и други. Намира се точно до Ботаническата градина и Архитектурно-парковия комплекс „Двореца”, което е едно от големите предимства на общинския имот. Строен е поетапно в края на 70-те години и първоначално е ползван от служителите на администрацията.

В последните над 10 години в базата на преференциални цени почиват възрастни хора от пенсионерските клубове в цялата община. Миналата година, на две смени, там летуваха 217 пенсионери.

На морска ваканция в базата на Общината се радват и деца от различните възрастови групи, които посещават клубни форми и занимания, имат изявени таланти и постижения. Участието в тези лагери е един от стимулите, които кметството прилага за малките си съграждани. Най-талантливите получават и стипендии, като годишно Общината осигурява 15 000 лв. за финансовата им подкрепа.

Организираният отдих на минимални цени, с три хранения на ден, пък е сред най-чаканите от децата и учениците и местната администрация се зае с обновяването на базата. Там миналата година на море бяха и възпитаниците на Центровете за настаняване на деца и младежи с увреждания.

Вече е завършен ремонтът в първия корпус, в който са сменени дограмите, както и всички инсталации. Направени са шпакловки, мазилки, подови настилки, изградени са нови санитарни възли, с каквито разполага всяка стая. Закупени са нови бойлери. В момента се изработват и нови мебели, които ще бъдат готови за откриването на сезона.

След приключване на смените тази есен ще започнат ремонтите и на втория корпус, а след него и на третия. Плановете са за две-три години да бъде направено цялостно обновяване на базата в Балчик, която е отворена и за гражданите на Търговище в активния сезон, при това на изключително атрактивни цени.

От кметството са категорични, че имотът няма да се продава и ще бъде обновен, за да се ползва от жителите на общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони