Община Търговище отново първа по прозрачност между институциите у нас

Снимка: Архив

Рейтингът за прозрачност на институциите е изготвен от „Достъп до информация”

Община Търговище запазва и тази година първата си позиция в рейтинга за активна прозрачност на институциите. Това показва проучването на Програма „Достъп до информация” (ПДИ). Така за втора поредна година общинската администрация в Търговище е в челото на тази класация, съобщават от местната управа.

Оценката на ПДИ е на база уебстраниците на административните структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на властта. Целта на проучването е да се оцени как се изпълняват задълженията по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет, как се отговаря на заявления за достъп по електронен път. Оценява се и наличието на сведения за бюджетна и финансова прозрачност.

Общинската администрация в Търговище води както в класацията при общините, така и в общия рейтинг, в който са включени 562 институции в страната, съобщават от местната управа.

От там припомнят, че през 2017 г. и 2018 г. Общината е заемала 6 позиция в рейтинга, а през миналата година е постигнала първа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България