Община Търговище с празнична програма за 142 години от освобождението на града

Снимка: Архив

142 от освобождението си ще отбележи в сряда, 29 януари, Търговище. Проявите ще започнат предния ден с конкурси в училищата, а в 17 часа в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Строители на Паметника на свободата“. Тя е по повод 85 години от откриването на паметника на Шипка и е дело на Националния парк-музей. Изложбата гостува в Търговище по покана на Регионалния исторически музей.

В празничния ден, в 11 часа, от площад „Свобода“ тръгва шествие до паметника на ген. Казимир Ернрот и морената до храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“, където ще бъде отслужена панихида за свободата.

В района на храма през целия ден ще се проведе и музей на открито на Сдружение „Приказка за България“, съобщават от местната администрация. „Ще бъдат представени умалени модели на военно-полеви болница, кухня и съгревателен пункт. Предвидени са демонстрации по приготвянето и дегустация на руски борш, чай и греяно вино, консумирани от войниците по време на Освободителната война. Гражданите ще могат да се докоснат до близо 200 експоната, пресъздаващи историята на България от създаването й до наши дни. Желаещите ще могат да се снимат и с всички видове униформи и оръжия, изложени в открития музей“, съобщават от пресцентъра на управата.

В 17 часа, в концертната зала на Центъра за младежки дейности и инициативи, ще започне музикалната постановка „Изворът на Белоногата“, с участието на 50 ученици от 4 до 7 клас от III ОУ „П. Р. Славейков“. Техен ръководител и сценограф на постановката е музикалният педагог Стойна Кичукова. Входът е свободен.

В 18 часа небето над града ще бъде озарено от празнична заря, гласи още информацията от общинската управа.

Коментари

Задължително поле