Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Ангела Меркел: Стабилното германско правителство е от решаващо значение за ЕС

Хакери ужилили хазната с над 20 млн. лв. от горива Престъпна група от румънци и македонци манипулирала системите на Агенция “Митници”

Микробус падна от мост на източния изход на Велико Търново Возилото се е "приземило" от 5 м височина

Над 41 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт на знакови градски пространства в София

Д-р Нигяр Джафер: „Корупция” е прекалено всеобхватна тема за вот на недоверие

Лиляна Павлова: Отношенията на ЕС и Турция са изключително важни за България

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Красимир Вълчев: Няма да се отменя учебната програма по история за 10-и клас

Йоханес Хан: Сърбия и Черна гора ще са следващите, които ще влязат в ЕС

Пробив в медицината – кръвен тест открива рак Експерименти с 1005 пациенти показали 70% успеваемост

Джеймс Матис: САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от Китай и Русия

За улеснение на домакинствата ЮЗДП разкри 8 централни склада за дърва

Вдигат 5-звезден хотел в центъра на София Ще се намира на Солни пазар на мястото на бившия цирк

Скандалджията Кириос: Григор е силен, ще е тежко

Община Шумен благодари на 250 фирми и граждани благодeтели Градът първи почита дарителството преди 80 г.

Кметът на Шумен Любомир Христов. Снимки: Община Шумен

Щедър шуменец е станал повод от 1937 г. у нас 6 декември, Никулден, да се празнува като Ден на дарителя. За първи път честването е сторено в Шумен на именния ден на Нанчо Попович. Днес благородството на българина, дал лептата си за съграждане на девическо училище в Шумен, има хиляди следовници. И тази година навръх Никулден община Шумен благодари на тържествена церемония на 250 фирми, организации и граждани. Всички те са спомогнали през 2017 г. в града да се реализират важни обществени каузи. „Всеки ни е подал ръка според възможностите си. Дарителството не е важно с финансовите си измерения, а със своята навременност, полезност и практичност. Важното е, че дарителската традиция в нашия град е жива и тези хора са ни помогнали да осъществим различни културни, просветни, спортни, здравни и социални проекти“, казва кметът на Шумен Любомир Христов.

Общо 250 са дарителите за важни каузи в Шумен през 2017 г.
Общо 250 са дарителите за важни каузи в Шумен през 2017 г.

С всяка изминала година броят им се увеличава, през 2016 г. благодетелите са били 169 фирми и личности, но когато за дарителството се говори, примерът явно е увличащ. Градоначалникът обяснява, че жестовете на внимание идват, както от крупни фирми, така и от по-малки, от хора с различни професии и минимални възможности, но всички те са обединени от едно – милосърдие и желание да бъдеш полезен за града, в който живееш.

Една част от средствата са отишли за подобряване на градската среда, изграждане на детски и спортни площадки, подобряване на уличната мрежа и улесняване на автомобилната организацията, чрез изграждане на кръгови кръстовища. Друга – за развитие на културата и образованието, за технологичното обновяване на учебните зали в училищата, за подобряване на условията за спорт и участия в спортни състезания в чужбина, задгранични турнета и фестивали на талантливи шуменци и т.н. Трета – за подпомагане на социални домове, за модернизиране на здравните заведения, подобряване на условията за лечение, закупуване на нова апаратура. „През тази година ще връчим сертификати и плакети на 60 дарители. На всички искрено им благодаря. Надявам се, че ще продължат да ни помагат и през следващата година. Виждам желание за диалог и партньорство от страна на бизнеса, което също ме радва, защото показва отношение към града и хората на Шумен. А примерът на едни е заразителен за други“, казва Христов.

Каузи на век

След Освобождението в Шуменско се събирали средства за безплатни ученически трапезарии, за подпомагане на бедните, за издигане паметника на Панайот Волов, за построяване на концертната зала на читалище „Добри Войников“. В края на ХIХ век Шумен е на 6 място в страната по брой и размер на даренията.
През 20-те години на ХХ век Пивоварното дружество в града създава паричен фонд, който се ползвал за електрификацията на града.

През 1930 г. се събират пари за фонд „Зимна помощ“ за бедните, а през 1941 г. за възстановяване на църквата „Свети Три Светители“ в центъра на града.

Снимки Община Шумен

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.