Община Шумен дава 38 000 лв. за културни проекти

Община Шумен ще финансира реализацията на 40 проекта в сферата на културата с 38 760 лв. Средствата са от общинския фонд "Култура", където се акумулират постъпления от дарения и наеми на недвижими обекти.

47 местни художници, писатели, читалища, детски градини са кандидатствали, но шест от предложените проекти не са били одобрени. Един е отложен за преразглеждане, съобщават от кметството. Творците се надпреварваха в сферите "Детски и младежки културни дейности" и "Художествено-творчески и издателски дейности".

Най-голямо финансиране 2 700 лв. печели Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен за издаване на двуезичен пътеводител "Възрожденски литературни маршрути: културно-исторически паралели". По 1850 лв. ще получат ансамбъл "Звънче" и хор "Родни звуци". Първият са създаване на музикално-танцова постановка "По полята на Тракия" за 50-годишния си юбилей, а вторият за участие в Гранд фестивал "Магическите мостове на Виена и Прага". Ще бъде финансиран и Сборник "6 фестивални пиеси– 2016/2017" на театралното Сдружение "Нова българска драма".

Общината ще подкрепи традиционни фестивали, юбилейни концерти, ще бъдат инвестирани и 460 лв. за създаване на трета дървопластика от деца резбари от Обединения детски комплекс в алеята на изкуствата в Шумен.

За трето направление „Концепции за художествено-архитектурни решения на площадни пространства, инфраструктура и паметници на културата" срокът за подаване на проекти изтече в края на миналата седмица и се очаква тяхното разглеждане от комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони