Община Шумен дала работа на над 2 000 строители

За последните три години Шумен се е превърнал в строителна площадка, на която са работили над 2 000 души по обекти на общината, в които са били инвестирани над 72 млн.лв.

Инвестиционният климат се е променил драстично и по изграждане на заводи в Индустриалния парк на града работят дори строителни бригади от Молдова, Румъния и Гърция. Има недостиг на строителни и ВиК-инженери. Това обяви на брифинг във вторник зам.кметът по строителство инж.Боян Тодоров и каза, че е разочарован от изказани съмнения на БСП преди ден за нагласени обществени поръчки за "един кон", заради което депутатът Иван Иванов и общински съветници готвят сигнал и ще искат проверка от прокуратурата.

Инж.Тодоров даде пример със санирането на 27 кооперации в града, на които са работили 4 външни фирми, а всички останали са били шуменски. "Вършеенето на хармана с един кон приключи", влезе в червената риторика инж.Тодоров. Кметът на Шумен Любомир Христов пък, изброи 25 поръчки за строителни дейности в Шумен за улици, детски градини, училища, възрожденски къщи, театъра, спечелени от една фирма за времето 2008-2014 г., когато градоначалник е бил друг. Той не я назова, но каза, че ще съдейства на депутата Иванов, ако иска да сезира прокуратурата за проверка и на тези обществени поръчки.

От община Шумен не отричат, че имат наложени финансови корекции по европроекти - последно санкции за над 713 000 лв. за нарушения по избор на изпълнител, са факт. Поради несъгласие с констатациите те са обжалвани пред Административен съд-Шумен. Три дела за тях са насрочени през февруари. Междувременно кметството е успяло да събори в съда санкции за 1 млн.лв. с подобни мотиви, наложени на общината за проекти на предходното й ръководство и продължава да води съдебни спорове.

Юристите на общината изнесоха информация, че през последните три години общината е обявила и провела 229 обществени поръчки, а за времето 2013-2015 г. са били 121.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони