Община Шумен дарява на ученици и възрастни спектакъл за Апостола

Театралната постановка „Разпитът“ с участието на Христо Мутафчиев и Веселин Плачков ще бъде представена в Шумен по повод 142 години от Априлската епопея и предстоящото отбелязване на годишнината от освобождението на града. Двете представления в голямата зала на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” са откупени от община Шумен.

На 20 април от 17 часа спектакълът ще бъде игран пред учениците от СУ “Панайот Волов”, които имат и патронен празник. След това тийнейджърите ще имат възможност да се срещнат и разговарят с двамата актьори. От 19 часа е второто безплатно представление, на което се поканени всички желаещи жители на града.

Спектакълът е изграден на основата на протоколите от разпита на Апостола пред турския съд и е посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. В основата му като драматургичен материал е стенограмата на съдебно-следствения разпит на „главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски“. Разпитите се точат в продължение на цяла седмица. Началото на следствието започва на 5-ти януари 1873 г., а присъдата на Апостола е произнесена на 13-ти януари.

В продължение на дни Левски успява да опази имената на своите съмишленици, не се поддава на психологическите атаки и предполагаемите мъчения и изнудвания на разпитващите. На финала е присъдата - смърт, чрез обесване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България