„Левски“ взе ново дерби по пътя към върха

Български шофьор е загинал в катастрофа в Южна Каролина

Стотици подкрепиха дарителската инициатива на кмета на Стара Загора на рождения му ден

С дефиле откриха във Велико Търново Международния фестивал на военните духови оркестри

10 признака издават стареенето на организма

САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

Дете на 6 години загина при катастрофа на „Хемус“

25 души са ранени и са нанесени сериозни материални щети след земетресението в Албания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на Карлскрон след убийството на българин: Хората се страхуват да излязат на улицата (ВИДЕО)

Земетресение от 5,6 по Рихтер разтърси Албания

Кола се запали на магистрала „Тракия“

Ансамбълът по художествена гимнастика завоюва бронзовите медали на световното първенство в Баку

Нона Йотова излови Ангела Меркел да пазарува в супермаркет (СНИМКИ)

Красимир Каракачанов: Пускането на Джок Полфрийман е гавра

Ван Дайк – от мияч на чинии до номер едно в света Най-добрият защитник на планетата направи феноменален сезон, очаква Златната топка

Община Шумен законно премахнала метални тръби под жп. мост

 êðàÿ íà ñåïòåìâðè 2015 ã. ïðè ïîðîåí äúæä è íàâîäíåíèå ðåêàòà áåøå çàòëà÷åíà

Окръжната прокуратура в Шумен потвърди отказа на районната от 9 декември м.г. да образува наказателно производство за изрязването на тръбопроводи под мост на бул. „Симеон Велики“ в района на жп-гарата в града. Сигналът дошъл от депутата от БСП Иван Иванов и синдика на неработещата „Топлофикация-Шумен“ ЕАД Елвира Танчева. През август м.г. бе възложена проверка.

След приключване на всички действия за изясняване на фактите, наблюдаващият прокурор Маргарита Николаева отказа да образува наказателно производство и прекрати преписката. В постановлението се сочи, че липсват данни за извършено престъпление. Действията по премахване на тръбопроводите са предприети с оглед задълженията на местната власт за осигуряване проводимост на речните корита и мерки за предотвратяване на щетите от наводнения по Закона за водите и в резултат от направените от Междуведомствената комисия предписания.

Постановлението беше обжалвано от „Топлофикация-Шумен“ ЕАД, представлявано от Танчева. Окръжната прокуратура не уважи жалбата и определи искането за образуване на наказателно производство за неоснователно, необосновано и незаконно. В мотивите към постановлението от 23 януари т.г. се припомня становището на Междуведомствената комисия, която препоръчва да се премахнат тръбите, заедно с фундаментите, за да се възстанови проводимостта на коритото под моста. Установено е, че съоръженията са опасни, силно корозирали, не се използват, не се стопанисват, не се поддържат от години, поради което са се превърнали в предпоставка за наводнения в района.

Премахването на тръбите заедно с фундаментите е било неотложно с единствената цел да не се допуснат наводнения на бул.“Симеон Велики“ под жп. надлеза. Припомня се, че мястото е критично, при всеки обилен дъжд булевардът се наводнява и застрашава хората, които преминават с автомобилите си.
В постановлението, подписано от зам.-окръжния прокурор Димитър Димов, се казва, че решенията на кметското ръководство и последващите действия за тяхното изпълнение са законосъобразни и необходими. Основават се на Закона за водите и на управленска грижа за живота, здравето и имуществото на гражданите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.