Община Шумен законно премахнала метални тръби под жп. мост

 êðàÿ íà ñåïòåìâðè 2015 ã. ïðè ïîðîåí äúæä è íàâîäíåíèå ðåêàòà áåøå çàòëà÷åíà

Окръжната прокуратура в Шумен потвърди отказа на районната от 9 декември м.г. да образува наказателно производство за изрязването на тръбопроводи под мост на бул. "Симеон Велики" в района на жп-гарата в града. Сигналът дошъл от депутата от БСП Иван Иванов и синдика на неработещата "Топлофикация-Шумен" ЕАД Елвира Танчева. През август м.г. бе възложена проверка.

След приключване на всички действия за изясняване на фактите, наблюдаващият прокурор Маргарита Николаева отказа да образува наказателно производство и прекрати преписката. В постановлението се сочи, че липсват данни за извършено престъпление. Действията по премахване на тръбопроводите са предприети с оглед задълженията на местната власт за осигуряване проводимост на речните корита и мерки за предотвратяване на щетите от наводнения по Закона за водите и в резултат от направените от Междуведомствената комисия предписания.

Постановлението беше обжалвано от "Топлофикация-Шумен" ЕАД, представлявано от Танчева. Окръжната прокуратура не уважи жалбата и определи искането за образуване на наказателно производство за неоснователно, необосновано и незаконно. В мотивите към постановлението от 23 януари т.г. се припомня становището на Междуведомствената комисия, която препоръчва да се премахнат тръбите, заедно с фундаментите, за да се възстанови проводимостта на коритото под моста. Установено е, че съоръженията са опасни, силно корозирали, не се използват, не се стопанисват, не се поддържат от години, поради което са се превърнали в предпоставка за наводнения в района.

Премахването на тръбите заедно с фундаментите е било неотложно с единствената цел да не се допуснат наводнения на бул."Симеон Велики" под жп. надлеза. Припомня се, че мястото е критично, при всеки обилен дъжд булевардът се наводнява и застрашава хората, които преминават с автомобилите си.

В постановлението, подписано от зам.-окръжния прокурор Димитър Димов, се казва, че решенията на кметското ръководство и последващите действия за тяхното изпълнение са законосъобразни и необходими. Основават се на Закона за водите и на управленска грижа за живота, здравето и имуществото на гражданите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони