Община Шумен свали 11 км незаконни кабели от стълбове

Фирми-рецидивисти опъват незаконните си кабели след като общината веднъж ги е свалила

Започва нова акция срещу нарушители

Община Шумен е премахнала принудително 11 км незаконна въздушна оптична мрежа в града. Изразходвани са 10 000 лв. След свалянето обаче, фирми-рецидивисти отново окачат кабелите си по стълбовете за улично осветление, дървета и сгради. Правят го след 17 ч. вечер. За това алармира зам.кметът по строителство инж.Боян Тодоров и обяви, че акцията срещу нарушителите се подновява от 8 януари, за да не се помрачават празниците на шуменци и да остават без интернет и телевизия.

Както "Труд" писа, със заповед на кмета на Шумен Любомир Христов от 8 февруари м.г. незаконната въздушна оптична мрежа в града трябваше да бъде отстранена, а кабелите да се вкарат под земята. Въпреки многократни предупреждения и писма до операторите за доброволно премахване, година по-късно още висят плетеници от кабели.

"Наши екипи са били принудени два пъти да режат кабелите по улиците “Родопи”, “Дедеагач”, “Странджа” и други. С това ангажираме поне двама служители от общината, трима работници от общинското строително предприятие, автовишка, екипи на “Енерго Про” и на полицията. Разходите на ден са близо 300 лв.", каза инж.Тодоров.

Освен че е грозно, монтирането на допълнителни жици уврежда ел.стълбовете и валят оплаквания от граждани за липса на улично осветление. При сняг през зимата кабелите увисват и започват аварии по електропреносната мрежа. През миналата зима над 30 стълба са били повредени.

За щетите плаща общината и данъкоплатците. Затова от кметството призовават, когато обонатите сключват договор с фирма за доставка на интернет и телевизия да се интересуват дали тя изпълнява изискванията на Закона за подземни мрежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България