Община Шумен търси инвеститор за лековит извор

Д-р Светлана Маркова, зам.кмет на Шумен, обяви, че анализът потвърждава качествата на марашката минерална вода

Потвърдени са качествата на водата, близка до чешките Карлови Вари

Министерство на здравеопазването е потвърдило лековитите качества на минералния извор край шуменското село Мараш. Оценката, че водата цери от кожни и двигателни до гинекологични заболявания идва 2 г. след като община Шумен предаде водни проби за подробен анализ. Той е показал, че водата с температура 67 градуса е хипертермална, силно минерализирана, хлорна, натриево-калциева, флуорна, в нея има малки количества бром и йод. Годна е за балнеология, но не е препоръчителна за пиене.

Това обяви зам.-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова. Предстои пълният анализ да бъде обявен официално и да започне процедура по търсене на инвеститор за разработване на извора. Кметът Любомир Христов заяви, че ще се търси партньор на общината, който да изгради и стопанисва уникалното природно богатство с участие на общината. Кметството е собственик на 18 дка земя, в която попада и изворът.

Той е неизползваем и затлачен повече от 25 г. Преди това в района е имало два басейна, а вода се е превозвала и до болницата в Шумен с лечебна цел. Всеки кметски екип си поставя задача да възроди курортната слава на Мараш, защото в разцвета на водоползването водата на шуменското село е сравнявана с тази на чешките Карлови Вари.

През последните 2 г. общината е проучвала как да се изгради пречиствателна станция, чиято липса може да се окаже препъни камък. Очаквани са били и резултатите от анализа на водата, но положителната оценка вече дава възможност за по-решителни действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони