Общините Горна Оряховица, Свищов и Павликени с награди за иновации и добро управление

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отличи 17 общини с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Носителите на приза, които, по думите му, са негови достойни лауреати за четвърти път, са: Банско, Бяла Слатина, Вълчи дол, Габрово, Горна Оряховица, Девня, Димитровград, Добрич, Кнежа, Павликени, Поморие, Русе, Самоков, Свищов, Смядово, Троян и Търговище.

Церемонията, на която те бяха отличени, се проведе в рамките на XII Годишна среща на местните власти.

Според министъра, тези призове и от професионална, и от морална гледна точка съдържат много повече от статуетката, която представлява наградата. Тук говорим за морален стимул и признание за всички усилия през годините, довели до това Вашата община да се отличава от останалите по 12 принципа, които  съдържат всичко необходимо и за което предишни ръководства на НСОРБ са се борили – да сте по-прозрачни, по-отворени, по-диалогични и по-добри за онези български граждани, които живеят на Ваша територия, подчерта Николай Нанков при връчването на отличията.

България трудно може да се похвали с нещо положително като пионер или първенец в Европа. Тук говорим за една практика, с която през 2010 г. България стана първата страна с одобрена Стратегия за иновации и добри практики на местно ниво към Съвета на Европа. Това е още един измерител на голямото значение, което тези призове имат за Вас и за Вашите граждани, допълни регионалният министър.

Стратегията се изпълнява в партньорство между централната власт в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Националното сдружение на общините в Република България. В нея са заложени 12 принципа за добро управление: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност. По един от тях е гравиран на всяка от стените на кристалния дванадесетостен, който представлява отличието. Европейският Етикет се връчва на местни власти, доказали прилагането им в своята ежедневна работа.

През 2010 г. България стана първата държава-членка на Съвета на Европа, акредитирана да присъжда Етикет на свои местни власти. Отличието се връчва за период от 2 години, а главната цел на инициативата е да се насърчават усилията на все повече местни власти и продуктивното съперничество между тях, което на свой ред да доведе до по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България.

.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България