Общините са притеснени от вдигането на такса "смет" за гражданите

Искат повече пари за четвъртокласната пътна мрежа

Общините са сериозно притеснени от рязко поскъпване на такса "битови отпадъци" от 2019 г., ако се приемат промените в Закона за местните данъци и такси. Това стана ясно по време на 12 -тата годишна среща на Националното сдружение на общините в РБългария /НСОРБ/, която се провежда в Албена.

"Безпокойството ни е, че ще натоварим прекалено много гражданите и ще падне събираемостта. Така ще сринем услугата, от която зависи здравето на всички", каза изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова. В момента бизнесът генерира 30% от отпадъците, но прави 70 % от постъпленията от таксата. Според новата формулировка се очаква съотношението да се обърне. НСОРБ ще направи анкетно проучване във всички общини за определяне на такса "смет", за да се намери справедливото решение.

Само с 50 млн.лева общинската пътна мрежа не може да се поддържа. Трябва да има адекватно финансиране, тъй като четвъртокласните пътища в страната са над 20 000 км, каза по другата болезнена тема за местната власт регионалният министър Николай Нанков. Той увери, че до края на годината ще бъде свикан Съветът по децентрализация за искането за повече пари за общинска структура и в диалог с МФ ще се търси решение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България