Одобриха почивни дни на всички религиозни общности

Правителството отпусна близо 490 000 лева мост в Елена

Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия

Правителството отпусна над 10 млн. лева на общини в Пиринско

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за смъртта на бебето, изхвърлено във водите на „Водното огледало“ в Кърджали

Прокуратурата поиска постоянен арест за Ценко Чоков

Орлин Павлов, Мариана Попова и Стефан Вълдобрев ще пеят на новогодишния концерт на София Именити творци и спортисти ще отправят видеопожелания към българите

ЕС забрани сламките и пластмасовите чаши Новите правила ще влязат в сила след 2 години

7 млн. лева даде правителството на област Монтана

Кметът на Павликени чете коледна приказка на децата от забавачка

Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца

ЕК потвъди за хакерска атака срещу институции на евросъюза

Половин милиард евро за метро до „Левски“ и „Слатина“

Пускат под гаранция богатия циганин, убил две жени

Шампионите се преклониха пред духа

Общините са притеснени от вдигането на такса „смет“ за гражданите Искат повече пари за четвъртокласната пътна мрежа

Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ

Общините са сериозно притеснени от рязко поскъпване на такса „битови отпадъци“ от 2019 г., ако се приемат промените в Закона за местните данъци и такси. Това стана ясно по време на 12 -тата годишна среща на Националното сдружение на общините в РБългария /НСОРБ/, която се провежда в Албена.

„Безпокойството ни е, че ще натоварим прекалено много гражданите и ще падне събираемостта. Така ще сринем услугата, от която зависи здравето на всички“, каза изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова. В момента бизнесът генерира 30% от отпадъците, но прави 70 % от постъпленията от таксата. Според новата формулировка се очаква съотношението да се обърне. НСОРБ ще направи анкетно проучване във всички общини за определяне на такса „смет“, за да се намери справедливото решение.

Само с 50 млн.лева общинската пътна мрежа не може да се поддържа. Трябва да има адекватно финансиране, тъй като четвъртокласните пътища в страната са над 20 000 км, каза по другата болезнена тема за местната власт регионалният министър Николай Нанков. Той увери, че до края на годината ще бъде свикан Съветът по децентрализация за искането за повече пари за общинска структура и в диалог с МФ ще се търси решение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. И с право се притесняват. Такива малоумни и популистки закони и наредби се спускат без да се мисли какво ще става по-нататък. И така – големият въпрос е: КАК ще се определя кой-колко смет изхвърля??? Да му мислят общините – т.н. народни представители си измиха ръцити по този въпрос.

  2. В момента много пара се пилее за почистването, в София пък дори не могат да изхарчат парите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.