Общините с механизъм за обезпечаване на безопасността при язовирите

Общините ще предложат на централната власт създаването на работещ механизъм, който да обезпечи безопасната експлоатация на язовирите. Това заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева по БНР. Днес парламентът е домакин на среща по инициатива на НСОРБ по две основни теми – сигурността на хората в малките населени места и състоянието на язовирите след обилното снеготопене.

Общините са собственици на малко над 4 500 язовира, а над 2 000 от тях са малки водни обекти, които нямат капацитет на язовири, но се водят язовири и ние носим за тях същата отговорност, каквато носим за един много голям язовир, поясни Георгиева. По думите й, с промените в Закона за водите от 2016 на общините на общините са били наложени тежки и непосилни отговорности за управлението на всички тези язовири:

„Защото има разлика дали язовирът е с размерите на една стая, или на едно населено място. Независимо от размерите, ние сме длъжни да му назначим оператор, да контролираме ежедневно състоянието на водната маса в него. И ако ние нямаме никаква потребност от този язовир, ние не можем да го изпразним и той да престане да съществува. Повечето от тези обекти са празни.“

За целта от Сдружението на общините са подготвили проект за изменение в Закона за водите, който прецизира класификацията на язовирите на големи и малки и на такива с различна степен на опасност. Предложенията регламентират и възможностите за извеждане от експлоатация на неизползваните водни обекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България