„Левски“ ще лекува словашки комплекс

Изписаха от болница двама от ранените край Пловдив американски парашутисти

Херо Мустафа ще е новата посланичка на САЩ в България

Проверяват 15 къщи за гости във Варненска област Мониторингът е за 288 имота от общо 746 в страната за 82 млн. лева

Зоозащитници започнаха безсрочен протест пред резиденция „Евксиноград“ Зоват премиера да накара чиновниците да спазват законите

Вижте как австралийски питон изяжда огромен крокодил (СНИМКИ)

Whats App се срина в Европа и Латинска Америка

Безплатна зона за палатки и мащабна сцена – за първи път на фестивала „Francofolies“ в Благоевград

9-годишна варненка спечели златото за авторска песен

Ангела Меркел: Санкциите срещу Русия ще паднат, когато видим, че се изпълняват Минските споразумения

Ремонтират манастира „Св. Св. Петър и Павел“ в Свищов В старата сграда на обителта от 1913 до 1836 година е пребивавал Неофит Бозвели

ЕК: България да създаде надеждна стратегия за разнообразяване на доставките на газ Страната ни трябва да постигне 27% дял на възобновяемата енергия до 2030 г.

Потвърдиха присъда за контрабанда на 200 кг тютюн в Бургас

Мълнията, убила мъж в „Люлин“, паднала на метри от играещи деца

Дават на съд управител на фирма за укрити данъци за над 1.5 млн. лева

Общини вдигнали данъците 62 пъти през 2017 г. Всеки втори със заплата над 1000 лв. работи в столицата

София е 4,5 пъти по-богата от най-бедната област в страната – Сливен

Общини вдигнали данъците 62 пъти през 2017 г., а случаите на намаление са едва 8 пъти. Това показва тазгодишното издание на „Регионални профили: показатели за развитие” на Института за пазарна икономика (ИПИ).

0203_1_201376Увеличенията на местните налози за последните 5 години са 210, а намаленията четири пъти по-малко – 50. „Възможно е увеличенията на данъци в страната да са повече, защото достъп до информация ни дават само 75–80% от общините“, заяви Петър Ганев, старши икономист в института.

По думите му през последните две години се наблюдава устойчиво покачване на местните данъци, особено при облагането на недвижимите имоти. „Причина за повишението на основните данъци и такси безспорно е липсата на ресурс на местните администрации”, уточни той.

От ИПИ отчетоха, че към този момент 32 общини са официално в процедура по финансово оздравяване, като 7 от тях вече са получили и безлихвени заеми от държавата на обща стойност 20 млн. лв. Но според икономистите това няма да помогне за дългосрочното им развитие.

0203_2_201789Традиционно местната данъчна тежест е по-висока в областите с относително силна икономика и е ниска в слабо развитите региони – Видин, Враца, Монтана, Перник и Силистра. Изключение правят развитите области Стара Загора и Габрово, които имат ниски местни данъци и такси. От доклада става ясно, че в Кюстендил основните налози са най-ниски, докато в София те са с най-голяма тежест.

За да се заздравят финансите на местните администрации, икономистите предлагат да се преотстъпят на общините 20% от подоходното облагане на физическите лица. Ако това се случи, 634 млн. лв. биха отишли допълнително в общините през 2018 г.

0203_2_201788Според изследването София е 4,5 пъти по-богата от най-бедната област в страната – Сливен. Без изненада столицата е с най-високи доходи и стандарт на живот в цяла България, докато Сливен е в дъното на класацията по тези показатели. През 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на човек в столицата е бил 26 690 лв. при 5921 лв. в Сливен.

Разликата е осезаема и при брутната годишна работна заплата, която в столицата е в размер на 14 531 лв., а в най-бедната област – едва 7830 лв. при средно 10 535 лв. за страната през 2015 г. Според ИПИ бързият ръст на заплатите, който средно за страната е към 10% на годишна база, се усеща на много места. Над 50% от високоплатените работни места – със заплата над 1000 лв., обаче са в София. От началото на годината столицата е единствената област с над средния за страната ръст на възнагражденията, като този процес се очаква да продължи. Видин, Силистра и Кюстендил обаче са примери за области, където заплатите се отдалечават от средната за страната.

 

Бургас е лидер по инвестиции

Най-много са в нови мощности на „Лукойл Нефтохим”

03-2Бургас е лидер по чужди инвестиции, показват данните на ИПИ. През 2015 г. в област Бургас те нарастват със 767 млн. евро спрямо края на 2014 г., като капиталът е инвестиран най-вече в нови мощности в „Лукойл Нефтохим”. На второ място по ръст на чуждите инвестиции през 2015 г. е София (столица), където те се увеличават с 437 млн. евро. Областите Варна, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково също се радват на приток на чужди инвестиции. Всъщност това са и областите, които бележат най-бързо развитие в последните 2–3 години, като всяка от тях е домакин на един или няколко от отраслите, които растат с бурни темпове след кризата – ИТ индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги, туризма, редица подотрасли на промишлеността (части за коли, каучук и пластмаси, фармацевтика, машини и оборудване и др.), обясняват експертите.

 

Заетостта расте повече в Южна България

Новите работни места в Пловдив повече от цяла Северна България

Слабо се представят Сливен и Кърджали

Успешното развитие на „Тракия икономическа зона” е в основата на оживлението в област Пловдив.
Успешното развитие на „Тракия икономическа зона” е в основата на оживлението в област Пловдив.

В област Пловдив се създават повече работни места, отколкото в цяла Северна България. Това е един от изводите на изследването „Регионални профили: показатели за развитие 2017“, изготвено от Института за пазарна икономика.

През третото тримесечие на тази година броят на заетите в Южна България е със 145 хил. души над миналогодишните нива, като 70% от общо създадените нови работни места в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора. В Северна България увеличение също има, но далеч по-скромно – едва 27 хил. души, което е по-малко от ръста само за област Пловдив. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят области като Сливен и Кърджали.

„За оживлението в различните части на страната се съди най-вече по пазара на труда. Заетостта в момента е на рекордно високи нива, като тя се увеличава повече в Южна България“, коментира данните икономистът Явор Алексиев.

Той напомни, че браншови организации заявиха, че ще се наложи внос на работна ръка. Според Алексиев такъв успешен пример е имало миналата година в сферата на туризма.

 

Десислава Николова, главен икономист на ИПИ:

Вложенията са решаващи за регионите

03-10Притокът на инвестиции е най-сериозният движещ фактор, от който зависи оживлението на регионите, коментира Десислава Николова, главен икономист на ИПИ.

„Характерен за всички области – лидери по икономическо развитие е високият приток на инвестиции, който води до създаване на нови работни места, по-високи доходи и по-добър стандарт на живот. Обратно, всички области, които са на дъното, се характеризират с нисък приток на инвестиции, много проблемен пазар на труда, висока безработица и ниски доходи. Което води много често до висок дял на бедните и на хората, които живеят в материални лишения, коментира Николова.

Голямото “отваряне на ножицата” при благосъстоянието между най-богата и най-бедната област е в периода на икономически бум до кризата. Предвид това може да се очаква, че с ускоряването на растежа разликата най-вероятно пак ще започне да расте, посочи още икономистът.

 

Зорница Славова, икономист в ИПИ:

Над 20% от учениците в Ямбол и Кърджали с двойки на матурата

03-11Над 20% от учениците със слаби оценки на матурата по Български език и литература са в областите Ямбол и Кърджали, съобщи Зорница Славова, икономист в ИПИ. Това е десетократна разлика сравнено със столицата София, където слаби оценки на матурата са получили само 2% от учениците. По думите й се наблюдава задълбочаване на разликите в оценките в различните региони през последните години. Областите с най-добри резултати имат тенденция към подобряване, а тези с най-слабите резултати продължават да се влошават, уточни Славова. Като добър пример тя посочи област Смолян, която тази година изпреварва София по показатели.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.