Пожар в столичния квартал „Надежда 3“, мъж пострада

АПИ проверява поставянето на нови мантинели на пътя Своге-София

Миню Стайков свалил 10 кг в ареста Спецсъдът назначи експертиза за здравословното състояние на алкохолния бос

Американски промоутър присвоил 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт у нас, и купил къща на бившата си жена

Изпращаме утре втората група от 27-та ни антарктическа експедиция В рамките й ще бъдат реализирани шест проекта, специално финансирани от МОН

МВФ предупреди за опасност от нов имотен балон в Испания

Сделките с жилища нараснаха с 8-10% За лукс с гледка към вълните цената е двойна

Грешка в софтуера отворила данните на 52,5 милиона потребители на „Гугъл плюс“

България е 7-ма в ЕС по поскъпване на имотите Цените са нараснали със 7,5% през второто тримесечие

Баба от монтанско село дала 33 000 лева за разваляне на магия

Тони Николов: Макрон внесе разделение между протестиращите

Клошари подпалиха къща в Търново, огънят обхванал още две сгради Майка и двете и дъщери останаха без покрив заради огнената стихия

Влак дерайлира между гарите Реброво и Своге (СНИМКИ) Превозват 100 пътници с автобуси до Своге

Община Елена спечели 15 000 евро за безжичен интернет

Абу Даби създава полицейски патрули на камили

Общини вдигнали данъците 62 пъти през 2017 г. Всеки втори със заплата над 1000 лв. работи в столицата

Случаите на регистрираните от ИПИ увеличения на местните налози за периода 2013 - 2017 г. са 210. Снимка: Булфото

София е 4,5 пъти по-богата от най-бедната област в страната – Сливен

Общини вдигнали данъците 62 пъти през 2017 г., а случаите на намаление са едва 8 пъти. Това показва тазгодишното издание на „Регионални профили: показатели за развитие” на Института за пазарна икономика (ИПИ).

0203_1_201376Увеличенията на местните налози за последните 5 години са 210, а намаленията четири пъти по-малко – 50. „Възможно е увеличенията на данъци в страната да са повече, защото достъп до информация ни дават само 75–80% от общините“, заяви Петър Ганев, старши икономист в института.

По думите му през последните две години се наблюдава устойчиво покачване на местните данъци, особено при облагането на недвижимите имоти. „Причина за повишението на основните данъци и такси безспорно е липсата на ресурс на местните администрации”, уточни той.

От ИПИ отчетоха, че към този момент 32 общини са официално в процедура по финансово оздравяване, като 7 от тях вече са получили и безлихвени заеми от държавата на обща стойност 20 млн. лв. Но според икономистите това няма да помогне за дългосрочното им развитие.

0203_2_201789Традиционно местната данъчна тежест е по-висока в областите с относително силна икономика и е ниска в слабо развитите региони – Видин, Враца, Монтана, Перник и Силистра. Изключение правят развитите области Стара Загора и Габрово, които имат ниски местни данъци и такси. От доклада става ясно, че в Кюстендил основните налози са най-ниски, докато в София те са с най-голяма тежест.

За да се заздравят финансите на местните администрации, икономистите предлагат да се преотстъпят на общините 20% от подоходното облагане на физическите лица. Ако това се случи, 634 млн. лв. биха отишли допълнително в общините през 2018 г.

0203_2_201788Според изследването София е 4,5 пъти по-богата от най-бедната област в страната – Сливен. Без изненада столицата е с най-високи доходи и стандарт на живот в цяла България, докато Сливен е в дъното на класацията по тези показатели. През 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на човек в столицата е бил 26 690 лв. при 5921 лв. в Сливен.

Разликата е осезаема и при брутната годишна работна заплата, която в столицата е в размер на 14 531 лв., а в най-бедната област – едва 7830 лв. при средно 10 535 лв. за страната през 2015 г. Според ИПИ бързият ръст на заплатите, който средно за страната е към 10% на годишна база, се усеща на много места. Над 50% от високоплатените работни места – със заплата над 1000 лв., обаче са в София. От началото на годината столицата е единствената област с над средния за страната ръст на възнагражденията, като този процес се очаква да продължи. Видин, Силистра и Кюстендил обаче са примери за области, където заплатите се отдалечават от средната за страната.

 

Бургас е лидер по инвестиции

Най-много са в нови мощности на „Лукойл Нефтохим”

03-2Бургас е лидер по чужди инвестиции, показват данните на ИПИ. През 2015 г. в област Бургас те нарастват със 767 млн. евро спрямо края на 2014 г., като капиталът е инвестиран най-вече в нови мощности в „Лукойл Нефтохим”. На второ място по ръст на чуждите инвестиции през 2015 г. е София (столица), където те се увеличават с 437 млн. евро. Областите Варна, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково също се радват на приток на чужди инвестиции. Всъщност това са и областите, които бележат най-бързо развитие в последните 2–3 години, като всяка от тях е домакин на един или няколко от отраслите, които растат с бурни темпове след кризата – ИТ индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги, туризма, редица подотрасли на промишлеността (части за коли, каучук и пластмаси, фармацевтика, машини и оборудване и др.), обясняват експертите.

 

Заетостта расте повече в Южна България

Новите работни места в Пловдив повече от цяла Северна България

Слабо се представят Сливен и Кърджали

Успешното развитие на „Тракия икономическа зона” е в основата на оживлението в област Пловдив.
Успешното развитие на „Тракия икономическа зона” е в основата на оживлението в област Пловдив.

В област Пловдив се създават повече работни места, отколкото в цяла Северна България. Това е един от изводите на изследването „Регионални профили: показатели за развитие 2017“, изготвено от Института за пазарна икономика.

През третото тримесечие на тази година броят на заетите в Южна България е със 145 хил. души над миналогодишните нива, като 70% от общо създадените нови работни места в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора. В Северна България увеличение също има, но далеч по-скромно – едва 27 хил. души, което е по-малко от ръста само за област Пловдив. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят области като Сливен и Кърджали.

„За оживлението в различните части на страната се съди най-вече по пазара на труда. Заетостта в момента е на рекордно високи нива, като тя се увеличава повече в Южна България“, коментира данните икономистът Явор Алексиев.

Той напомни, че браншови организации заявиха, че ще се наложи внос на работна ръка. Според Алексиев такъв успешен пример е имало миналата година в сферата на туризма.

 

Десислава Николова, главен икономист на ИПИ:

Вложенията са решаващи за регионите

03-10Притокът на инвестиции е най-сериозният движещ фактор, от който зависи оживлението на регионите, коментира Десислава Николова, главен икономист на ИПИ.

„Характерен за всички области – лидери по икономическо развитие е високият приток на инвестиции, който води до създаване на нови работни места, по-високи доходи и по-добър стандарт на живот. Обратно, всички области, които са на дъното, се характеризират с нисък приток на инвестиции, много проблемен пазар на труда, висока безработица и ниски доходи. Което води много често до висок дял на бедните и на хората, които живеят в материални лишения, коментира Николова.

Голямото “отваряне на ножицата” при благосъстоянието между най-богата и най-бедната област е в периода на икономически бум до кризата. Предвид това може да се очаква, че с ускоряването на растежа разликата най-вероятно пак ще започне да расте, посочи още икономистът.

 

Зорница Славова, икономист в ИПИ:

Над 20% от учениците в Ямбол и Кърджали с двойки на матурата

03-11Над 20% от учениците със слаби оценки на матурата по Български език и литература са в областите Ямбол и Кърджали, съобщи Зорница Славова, икономист в ИПИ. Това е десетократна разлика сравнено със столицата София, където слаби оценки на матурата са получили само 2% от учениците. По думите й се наблюдава задълбочаване на разликите в оценките в различните региони през последните години. Областите с най-добри резултати имат тенденция към подобряване, а тези с най-слабите резултати продължават да се влошават, уточни Славова. Като добър пример тя посочи област Смолян, която тази година изпреварва София по показатели.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.