Общини вдигнали данъците 62 пъти през 2017 г.

Всеки втори със заплата над 1000 лв. работи в столицата

София е 4,5 пъти по-богата от най-бедната област в страната – Сливен

Общини вдигнали данъците 62 пъти през 2017 г., а случаите на намаление са едва 8 пъти. Това показва тазгодишното издание на „Регионални профили: показатели за развитие” на Института за пазарна икономика (ИПИ).

0203_1_201376Увеличенията на местните налози за последните 5 години са 210, а намаленията четири пъти по-малко - 50. „Възможно е увеличенията на данъци в страната да са повече, защото достъп до информация ни дават само 75–80% от общините“, заяви Петър Ганев, старши икономист в института.

По думите му през последните две години се наблюдава устойчиво покачване на местните данъци, особено при облагането на недвижимите имоти. „Причина за повишението на основните данъци и такси безспорно е липсата на ресурс на местните администрации”, уточни той.

От ИПИ отчетоха, че към този момент 32 общини са официално в процедура по финансово оздравяване, като 7 от тях вече са получили и безлихвени заеми от държавата на обща стойност 20 млн. лв. Но според икономистите това няма да помогне за дългосрочното им развитие.

0203_2_201789Традиционно местната данъчна тежест е по-висока в областите с относително силна икономика и е ниска в слабо развитите региони - Видин, Враца, Монтана, Перник и Силистра. Изключение правят развитите области Стара Загора и Габрово, които имат ниски местни данъци и такси. От доклада става ясно, че в Кюстендил основните налози са най-ниски, докато в София те са с най-голяма тежест.

За да се заздравят финансите на местните администрации, икономистите предлагат да се преотстъпят на общините 20% от подоходното облагане на физическите лица. Ако това се случи, 634 млн. лв. биха отишли допълнително в общините през 2018 г.

0203_2_201788Според изследването София е 4,5 пъти по-богата от най-бедната област в страната - Сливен. Без изненада столицата е с най-високи доходи и стандарт на живот в цяла България, докато Сливен е в дъното на класацията по тези показатели. През 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на човек в столицата е бил 26 690 лв. при 5921 лв. в Сливен.

Разликата е осезаема и при брутната годишна работна заплата, която в столицата е в размер на 14 531 лв., а в най-бедната област - едва 7830 лв. при средно 10 535 лв. за страната през 2015 г. Според ИПИ бързият ръст на заплатите, който средно за страната е към 10% на годишна база, се усеща на много места. Над 50% от високоплатените работни места – със заплата над 1000 лв., обаче са в София. От началото на годината столицата е единствената област с над средния за страната ръст на възнагражденията, като този процес се очаква да продължи. Видин, Силистра и Кюстендил обаче са примери за области, където заплатите се отдалечават от средната за страната.

 

Бургас е лидер по инвестиции

Най-много са в нови мощности на „Лукойл Нефтохим”

03-2Бургас е лидер по чужди инвестиции, показват данните на ИПИ. През 2015 г. в област Бургас те нарастват със 767 млн. евро спрямо края на 2014 г., като капиталът е инвестиран най-вече в нови мощности в „Лукойл Нефтохим”. На второ място по ръст на чуждите инвестиции през 2015 г. е София (столица), където те се увеличават с 437 млн. евро. Областите Варна, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково също се радват на приток на чужди инвестиции. Всъщност това са и областите, които бележат най-бързо развитие в последните 2–3 години, като всяка от тях е домакин на един или няколко от отраслите, които растат с бурни темпове след кризата – ИТ индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги, туризма, редица подотрасли на промишлеността (части за коли, каучук и пластмаси, фармацевтика, машини и оборудване и др.), обясняват експертите.

 

Заетостта расте повече в Южна България

Новите работни места в Пловдив повече от цяла Северна България

Слабо се представят Сливен и Кърджали

В област Пловдив се създават повече работни места, отколкото в цяла Северна България. Това е един от изводите на изследването "Регионални профили: показатели за развитие 2017", изготвено от Института за пазарна икономика.

През третото тримесечие на тази година броят на заетите в Южна България е със 145 хил. души над миналогодишните нива, като 70% от общо създадените нови работни места в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора. В Северна България увеличение също има, но далеч по-скромно - едва 27 хил. души, което е по-малко от ръста само за област Пловдив. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят области като Сливен и Кърджали.

"За оживлението в различните части на страната се съди най-вече по пазара на труда. Заетостта в момента е на рекордно високи нива, като тя се увеличава повече в Южна България", коментира данните икономистът Явор Алексиев.

Той напомни, че браншови организации заявиха, че ще се наложи внос на работна ръка. Според Алексиев такъв успешен пример е имало миналата година в сферата на туризма.

 

Десислава Николова, главен икономист на ИПИ:

Вложенията са решаващи за регионите

03-10Притокът на инвестиции е най-сериозният движещ фактор, от който зависи оживлението на регионите, коментира Десислава Николова, главен икономист на ИПИ.

"Характерен за всички области - лидери по икономическо развитие е високият приток на инвестиции, който води до създаване на нови работни места, по-високи доходи и по-добър стандарт на живот. Обратно, всички области, които са на дъното, се характеризират с нисък приток на инвестиции, много проблемен пазар на труда, висока безработица и ниски доходи. Което води много често до висок дял на бедните и на хората, които живеят в материални лишения, коментира Николова.

Голямото “отваряне на ножицата” при благосъстоянието между най-богата и най-бедната област е в периода на икономически бум до кризата. Предвид това може да се очаква, че с ускоряването на растежа разликата най-вероятно пак ще започне да расте, посочи още икономистът.

 

Зорница Славова, икономист в ИПИ:

Над 20% от учениците в Ямбол и Кърджали с двойки на матурата

03-11Над 20% от учениците със слаби оценки на матурата по Български език и литература са в областите Ямбол и Кърджали, съобщи Зорница Славова, икономист в ИПИ. Това е десетократна разлика сравнено със столицата София, където слаби оценки на матурата са получили само 2% от учениците. По думите й се наблюдава задълбочаване на разликите в оценките в различните региони през последните години. Областите с най-добри резултати имат тенденция към подобряване, а тези с най-слабите резултати продължават да се влошават, уточни Славова. Като добър пример тя посочи област Смолян, която тази година изпреварва София по показатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика