На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Общини си искат военните училища Дали това не е признак, че на армията ни вече се гледа с друго око от местната власт?

Военното артилерийско училище е създадено преди 70 години. През 1951 г. то е предислоцирано в Шумен.

Местните власти искат да им се чува думата и по отношение на военното образование. Някои от тях вече надигнаха глас с настояване да им се върнат военните училища. Изглежда, решиха да последват примера на Варна, която ползва ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ не само за визитна картичка, но съдейства за издигане на престижа му. А августовските празници на Военноморските сили показаха точно това. Едва ли в друго учебно заведение, било то и военно, около завършване на випуска ще се изсипят толкова ВИП-гости, включително президент и премиер!

В Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., приет от второто правителство на Бойко Борисов, е записано, че организационната структура на военно-образователната система ще се запази, като ще се изработят механизми за оценка на образователните способности и проекти за тяхното развитие, както и на възможността за придобиване на комплексно авиационно образование. Тоест, една академия, един военен университет, едно военно училище и един институт по отбрана. Независимо от това, на най-високо ниво – изпълнителна и законодателна власт, се подготвя ревизиране на тази постановка и най-вероятно в новия план тя няма да бъде толкова категорична. Още повече, че се настани трайно впечатлението за постигнат политическия консенсус на ниво президент, правителство и парламентарна комисия по отбрана за възстановяване на Висшето военновъздушно училище. Впрочем усилията в това отношение не се крият, авторите им също са известни. Те са министри, политици, депутати, генерали, кметове и, разбира се, авиатори. В ситуация, когато дойде поредната надежда, че бойната ни авиация ще бъде превъоръжена с нови самолети, тази кауза изглежда оправдана.

Пионер в опитите местната власт да коригира решенията на централната е Общината в Долна Митрополия. От години кметицата Поля Цоновска участва в различни обсъждания и твърдо отстоява позицията на тези, които мотивират необходимостта от възстановяване на Военновъздушното училище. В тази атака отдолу не остана безучастна и Общината в Плевен, независимо, от коя партийна формация е кметът. Впрочем тамошната идея има сериозно лоби в централната власт. Тя намира място и в предизборните кампании на различни политически сили.

В тази обстановка плевенските общинари решиха и излязоха с Декларация за възстановяване статута на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. „Това е въпрос, около който всички трябва да се обединим, в декларацията няма политика“, заяви председателят на Общинския съвет Мартин Митев при обявяване на предложението, внесено от групата общински съветници от ГЕРБ. Според документа, българската авиация се нуждае от качествен образователен продукт, а това не може да стане при сегашната военнообразователна структура, в която факултет „Авиационен“ е в състава на НВУ „Васил Левски“. Направена бе прогнозата, че ще има подкрепа от всички народни представители, избрани от 15 МИР – Плевен. Така въпросната декларация стана факт с 37 гласа „за“, 2 „въздържал се“ и 1 „против“.

Подобно развитие на нещата притесни и общинските съветници в Шумен. Там от 1951 г. има военно артилерийско училище, което през 2002 г. бе преобразувано във факултет на НВУ „Васил Левски“. Представителите на централната власт уверяват, че връщането на самостоятелността на въздушното училище няма да наруши целостта и престижа на Националния военен университет, но това, като че ли не звучи достатъчно убедително в столицата на българската артилерия. Може би точно за това Общинският съвет прие доста интересна декларация. В нея на първо място подкрепя съществуването на НВУ „Васил Левски“ във вид, който е създаден с решение от 2002 г. на Народното събрание. Втората точка от решението обаче е „В случай, че структурата на университета бъде променена, тогава Общинският съвет ще подкрепи предложенията на инициативния комитет за преобразуване на военния факултет във военно училище“. Решението е гласувано на сесия на съвета от 28 юни т. г. с 38 гласа „за“, нито един „прoтив“ и нито един „въздържал се“. То е взето на основата на докладна записка на председателя на Общинския съвет проф. д.т.н. инж. Борислав Беджев, с която се предлага „възстановяване на статута на Висшето военно училище по артилерия и ПВО, град Шумен“. В мотивите е посочено, че в Общинския съвет е постъпило писмо от полк. проф. д-р инж. Сашо Евлогиев – декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“. В тази връзка е създаден организационен комитет с инициатор проф. д.т.н. Андон Лазаров. Изпратено е мотивационно писмо по проблема до президента, председателя на Народното събрание и министъра на отбраната. Създадена е Асоциация на завършилите военното артилерийско училище, която работи за възстановяване самостоятелността на учебното заведение.

Подобни инициативи на местната власт може и да бъркат плановете на националните ведомства. Те обаче показват нещо, което трябва да ги радва. Вече се гледа с друго око на армията, след като общини си искат военните училища.

 

Проблемът е с кандидатите

НВУ „Васил Левски” обяви допълнителен прием за курсанти, за да се попълнят заявените 224 места. Друг начин за стопяване недостига от офицерски кадри в армията няма. Както става ясно от университета, кандидатите не са малко, за пилоти, например, са три към едно, но ги спират медицинските показатели, които не покриват изискванията. Това също е държавен въпрос, т.е. какво е здравословното състояние на народа ни, от когото трябва да дойдат въоръжените защитници на родината.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. OSVEN VOENNITE U4ILISHTA E NEOBXODIMO SAZDAVANE NA,,SILI ZA SAMOOTBRANA,,-VAORAZE
    SILI ZA NATZIONALNA SAMOTBRANA I VOENNA PODGOTOVKA NA GRAZDANITE NA STRANATA,
    KADETO DA ,,RABOTJT,,ZAVARSHILITE!

  2. Който не храни своя войска, ще храни чужда! И няма да му разрешат да има свои офицери! Така е в днешна България.

  3. A be via ste ludy , kakva artileria kakva aviatzia , dronove, orajia – cosmicheski , kak se izdarja voeni uchilista,ludi jiveiat v 19 vek..kakvi ofitzeri kakva armia v 4m naselenie,,, otjivelitzi…voiska i voinitzi da gi hranat s bob i slanina i da se kapat edin pat v godinata …ludy stari generalski gaidari…horata na zapat imat struktora pari ,budjet …. te niamat pari da pradnat da plashtat na pensionerite pensiite za armia govoriat…..ograbihte bulgaria mushenitzi iskate mladite hora da se varnat da rubuvat na kratzite…. 10m namerili na tozi ot iaponskia maina v amerika she leji 50godini v zatvora a u nas nemogat edin tziganin da go varnat ot Belgrad …otdrusaite krushta na kratzite portofelite i she napalnite haznata pak i na pensinerite da pomognat i da opraviat mnogo ot problemite si…. ofitzer i na voinitzi she mi igraiat pradluvtzi….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.