Общинска банка пуска лимитирана серия монети

Новите монети ще са с печати на български владетели

Специална лимитирана серия от шест монети, посветени на България, наречена „Символи на българската държавност през вековете“ пуска Общинска банка. Те ще са с образи на печати на български владетели и са уникални като концепция и ювелирно изпълнение.

„Общинска банка реши да продължи монетната си програма, като отсече и емитира серия монети, посветени на българската държавност. Всяка монета е посветена на емблематичен български държавник от средновековието и представя максимално точно копие на оригиналния му печат. С тази серия монети, банката дава възможност на повече българи да се докоснат до историята и величието на страната ни“, каза Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.

Първата монета е с образа на печата на хан Тервел. Печатът на Тервел е едно от важните доказателства за съществуването и признаването на независима българска държава от страна на Bизантийската империя. Именно затова образът на този печат е изображението на първата монета от лимитираната колекция.

Експертите на Общинска банка са получили правото да използват това изображение и са го пресъздали с абсолютна точност. Оригиналът е произведен от олово и е заразен с чума по оловото, която го унищожава необратимо. В бъдеще, новата монета на Общинска банка ще бъде рядък спомен и доказателство за съществуването на оригинала.

Уникалната монета е отсечена от сребро с проба 999/1000. Върху нея е поставено изображение на самия печат, което е с прецизна детайлност, висок релеф и реален 3 D образ. Тя е изработена по специална технология на оксидация за постигане на античен състарен вид. Емитирана е в нумизматичен тираж от 250 броя за цял свят.

Това е втората монетна програма на Общинска банка. През 2014-2016 година финансовата институция емитира лимитирана серия от монети, посветена на столицата, наречена „София през вековете“. Първата монета изобразява богинята Тюхе, втората е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава, а третата е с герба на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции