Общинска болница тегли 1 млн. лева заем, за да плати стари задължения

Снимка: Dennews.bg

Общинската болница в Дупница ще тегли заем от 1 милион лева. Причината е тежкото финансово състояние на здравното заведение, обясни управителят доктор Владислав Миков.

Заемът, за който болницата има гласувано решение от Общинския съвет, трябва да бъде взет до 2 месеца. Така ще се разплати по старите задължения. С фирми доставчици са сключени споразумения за разсрочване на дължимите суми, информира БНР.

Само преди ден от местната управа обявиха, че Община Дупница вече не попада в списъка на Министерство на финансите с общини, които се нуждаят от финансово оздравяване. Просрочените задължения на общината са намалели със 700 хиляди лева, а местните приходи са се увеличили с 300 хиляди лева, отчитат от администрацията.

Състоянието на общинската болница обаче не е никак добро. Към момента на сметките на лечебното заведение не е налаган запор, каквато угроза съществуваше заради дължими 38 000 лева към районната болница в Кюстендил за извършени изследвания на пациенти.

Болницата ще прибегне до вътрешни рокади и преструктуриране в дейността си – ще повиши нивото на компетентност на гастроентерологията от 1-во на 2-ро ниво и разширяване на психиатрията, като там се очаква да бъде увеличен капацитетът с 10 легла. Болничните легла се запазват – 180.

Обявеното първоначално съкращение на около 30% от екипа и персонала, ще е по-малко. Сега личният състав на болницата е 330 души – лекари, сестри, санитари, персонал.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.