Общинска съветничка от БСП-Пловдив пита за програмата за специализация на млади лекари

Общинската съветничка от БСП в Пловдив Петя Манева ще пита на сесията този четвъртък кмета Иван Тотев за Програмата за специализация на млади лекари и предвидения за изпълнението й целеви общински фонд.

Съветничката от местната опозиция припомня, че с приемането на бюджет-2017 кметът и ОбС приеха предложението на БСП и гласуваха 200 000 лв за посочената програма и фонд, които са планирани в общата сума от 2 495 000 лв., предвидени за здравеопазване. Финансистката Петя Манева очаква отговор от кмета Тотев какво е направено досега във вразка с Програмата за специализация на млади лекари и Специализирания фонд и ако няма да се реализира тази политика, какви са причините.

„Гласуваната сума е за подпомагане на общинските болници в частта на трудовите им разходи за лекари - специализанти, които след завършване на специализацията, ще бъдат ангажирани с трудов договор в същото лечебно заведение. Това е възможност да се направи, макар и малка стъпка за решаване на проблемите на общинското здравеопазване. Изтичането на медицинските специалисти към частните болници, кадровият дефицит е камък в обувката на общинското здравеопазване и създаването на такава Програма е едно добро начало за неговото решаване”, допълва Петя Манева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика