Общинска съветничка пита колко дълъг е списъкът на чакащите за общинско жилище в Пловдив

Общинската съветничка от Реформаторския блок Пепа Деведжиева внесе в деловодството на пловдивския парламент официално питане до кмета Иван Тотев, който трябва да отговори на въпроса колко дълъг е списъкът на чакащите за общинско жилище жители на града под тепетата.

Бившият лидер на ДСБ-Пловдив настоява градоначалникът да обясни и дали се увеличава периодът  на чакане между одобряването на документите и получаването на ключовете за общински имот. „Повод за задаването на тези въпроси е фактът, че в последните 2 години са били одобрени много сделки за продажба на общински жилища на наемателите, които имат право на това. В същото време общината не придобива нови жилища и се страхувам, че в един момент основната част от жилищния фонд ще бъде разпродадена и градската управа ще бъде изправена пред невъзможността да води социална политика. А това е неотменен ангажимент навсякъде по света”, мотивира питанията си Пепа Деведжиева.

Затова тя иска точна справка за броя на общинските жилища към момента и сравнение с данните за жилищния фонд отпреди 5 години, както и колко са наемателите, за които изтича 10-годишният срок на ползване, след което по наредба те имат право да подадат молби за закупуване. Деведжиева иска писмен отговор и на въпроса, защо общинските терени, които се продават за жилищно застрояване, се обявяват на търг, от което в хазната постъпват само финансови приходи, вместо да се обявяват и конкурси, при които да има условия общината да придобие част от новите жилища и така да обогати фонда си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони