Изписват третия пострадал парашутист в учението на НАТО край Пловдив

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кмета на Костенец

Възрастен мъж се хвърли от висок етаж на болница в Пловдив

Румен Петков се срещна с посланика на Сирия

Брадли и Ирина са готови да се срещат с други хора

Затруднено движение в тунел „Топли дол“ на „Хемус“ заради проверка на осветителните тела

Пожарникари извадиха тричленно семейство от аварирал асансьор в Горна Оряховица Техническа неизправност изпепели кола в Свищов

Млад талант пробива на музикалната сцена Йордан Марков избрал българската консерватория пред московската

Белият дом: Западните Балкани продължават да са заплаха за САЩ

Децата на Майкъл Джексън носят праха му в огърлици

Менда Стоянова: Няма опасност пари със спорен произход да влизат в партиите

Красимир Вълчев: Увеличава се броят на учениците, които не могат да интерпретират текст Няма да има нито един ощетен заради спорният текст на матурата, увери министърът на образованието

66-годишен велосипедист загина, след като го бутна кола край Аксаково

Иран твърди, че е свалил американски шпионски дрон

Шокиращи подробности за арестуваната българка в Гърция, продавала детско порно Правила нецензурни снимки на 5-годишната си сестра

Общинските съветници в Стара Загора приеха провеждане на местен референдум по казуса „Бедечка“

С 44 гласа „за“ общинските съветници в Стара Загора днес решиха да бъде проведен местен референдум по казуса „Бедечка“. Инициатори на предложението бяха 36 от старейшините, които са представители на почти всички политически партии в местния парламент, като единствената група, неподкрепила предложението бе на БСП – Лява България. Това съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

„Говорим за казус, който е на над 20 години. Става дума за парцел с площ от 300 дка. Не мога да разбера защо от Групата на БСП си мените мнението постоянно. Един път се разбирате със собствениците, друг път ходите при защитниците на идеята за парк. Тази смяна на позиция не е полезна нито на вас, нито на града ни! Нека бъдем конструктивни и да работим в интерес на хората. Затова, провеждане на референдум е най-демократичният начин за решаване на казуса“, заяви Тодоров.

ОбС гласува въпросът към старозагорци да е: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие Труд и юг – ул. „Христина Морфова? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“ Допитването до жителите на общината ще се състои на 18 юни 2017 г.

„Защо референдум – защото без да влизам в дебати и сметки кое колко ще струва – парк или квартал, давали сме нееднократно цифри, ангажирането на толкова голям ресурс на Общината не може да стане по друг начин, освен с питане до хората. 27 години се борим да има гражданско общество, а провеждането на референдум е точно това – демократично решаване на проблем. И ако въпросът за „Бедечка“ не е достатъчно важен, то тогава кой е? Аз нямам претенция да говоря от името на града ни, нито 20-30 души имат право на това, имат право 170-те хиляди старозагорци“, категоричен бе Живко Тодоров. Той призова общинските съветници и лидери на политически формации да спрат със спекулациите по темата с „Бедечка“. Според него всеки може да прави политика от подобни казуси, но това не прави чест на представителите на левицата, които през 2011 година са гласували „за“ устройствения план в частта му за „Бедечка“.

Николай Диков, водач на Групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Стара Загора и член на НИС на МГЕРБ, категорично заяви, че предложението за референдум е било дадено за обсъждане на всички заинтересовани председатели на групи в ОбС. „Твърдения, че не сме направи опит за диалог с всички, не са в полза на истината, защото при нас практиката е такава и вие го знаете“, каза още Диков. Той допълни, че предложението е било входирано по-късно, защото е трябвало да има постигнато съгласие от всички 36 подписани съветници относно формулировката на въпроса за референдум.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.