Общинският приют в Търново е приютил 68 кучета

68 бездомни кучета обитават в момента общинския приют за четириноги, който се намира във великотрновското село Шемшево. Той е част от общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Велико Търново.

"В приюта се прибират проблемни животни и такива, които не трябва да са на улицата и да застрашават живота на гражданите. "Всички кучета са обезпаразитени и са им сложени всички задължителни ваксини. Така хората свободно и без притеснение могат да се осиновят здраво кученце", сподели управителката д-р Глория Христова.

През последната година са осиновени около 142 кучета, а миналата година интересът е бил много по-голям. Според д-р Христова, една от причините е, че хората във Велико Търново вече са си осиновили кучета. А друга голяма пречка е неудобният транспорт.

От общинския приют разчитат много на доброволците, които помагат за отглеждането на безстопанствените животни. Някои от тях разхождат кучетата, други купуват храна и ваксини. От неправителствената организация, която управлява приемника, участват с благотворителен павилион на коледния базар във Велико Търново.

Великотърновци могат да подпомогнат бездомните четириноги. Събраните дарения се използват за процедурите по кастрация и лечение на животните, а храната и постелките се ползват в приюта. През изминалата година с набавените средства от миналогодишния коледен базар, са кастрирани 35 бездомни животни и са закупени 108 ваксини за приюта. Платено е и лечението на над 40 четириноги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България