Общински бус събира текстилни отпадъци от домовете на софиянци

Услугата е безплатна след заявка по телефона

По време на пролетното почистване на Столицата - от 2 април до 24 април - и с цел улеснение на гражданите ще се проведе мобилна кампания за събиране на текстил.

Всеки, който има ненужни облекла в дома си в количество над 10 кг. може да направи заявка за предаване по лесен, удобен и екологичен начин на телефона на Оперативния център на Столичен инспекторат - 02/ 987 55 55, съобщиха от инспектората към Столична община.

Събраните отпадъци ще се третират екологосъобразно, съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците от фирма, притежаваща разрешение за дейности с отпадъци. За събирането й Столична община няма да заплаща финансови средства.

Всяко домакинство има изобилие от вече ненужни дрехи, обувки и домашен текстил. Когато сезоните се сменят ние забелязваме в гардероба си дрехи, които не ни харесват, не ни стават или просто знаем, че никога повече няма да облечем. Изхвърлянето на тези текстилни отпадъци в съдовете за смесени битови отпадъци води до замърсяване на околната среда и въздуха в случай на нерегламентирано изгаряне.

Столична община чрез Столичен инспекторат провежда целогодишна кампания за събиране на ненужен текстил / дрехи, чанти, обувки, кожи, кърпи, хавлии, завеси, покривки/ и други текстилни материали от гражданите в стационарни пунктове. Броят на пунктовете постепенно се разширява, за да се обхване цялата територия на Столична община.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони