Мат Деймън няма да се мести в Австралия

Ивица Дачич: Сърбия не може да търгува с Косово и Метохия заради ЕС

АПИ: Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на пътищата

Силен вятър удари София

Мощен циклон в Австралия Отменени са редица международни полети

Шефът на „Компютърни престъпления” Явор Колев поиска регистър на педофилите

Еди Рама: Без албанците няма Македония

Ден за размисъл в Русия: Какви са шансовете на кандидатите за президент (в проценти)

Отнеха родителските права на Азис Фолкпевецът трябва да плаща месечна издръжка от 1000 лева

Самолет се разби в къща във Филипините, десет души загинаха

Над 80 трабанта дефилираха в Търново (СНИМКИ)

Тръмп след уволнението на бившия зам.-директор на ФБР: Днес е голям ден за демокрацията

Потомците на баба Тонка не знаят български Героинята, родила 11 деца, дочакала да прегърне само една внучка

Близо 200 души протестираха пред НС срещу джендър идеологията

Гръцкият външен министър е получил писмо с куршум заради “македонския въпрос”

Общински кмет си намали заплатата наполовина

Общински кмет си оряза доброволно заплатата. Прецедентът е в Община Златарица, предава БТВ.

Пенчо Чанев оглавява златаришката община вече трети мандат. Фишът с двойно по-ниската кметска заплата обаче вече е факт. Вместо досегашните 1400 лева, градоначалникът е взел малко под 700 за месец октомври. Решението си Чанев описва като знак на съпричастност с общинската администрация, която се труди пълен месец, а получава с малко повече от общинските съветници, които се събират веднъж в месеца.

„Не толкова популистки, колкото в знак на солидарност с тези хора, които тука са на работа в администрацията. Хората, които идват сутрин навреме, тръгват си навреме, спазват трудова дисциплина”, каза Пенчо Чанев и дава пример с техническия сътрудник – младо момче, на пълен работен ден, за 380 лева на месец.

Жена от администрацията пък е принудена да изпълнявала три длъжности за една заплата.

„Министерството на финансите дава една камара пари и казва – кмете, оправяй се. Но тя не оценява, че тази камара не се е променяла през последните 5 години. Расте минимална работна заплата, расте, поскъпва нивото на живот – увеличават се разходите за отопление, за ток и хората бягат”, казва кметът.

Намерението на кмета да икономиса от собствената си заплата автоматично бърка и в джоба на председателя на Общинския съвет. По закон той взима 90% от кметското възнаграждение.

„Защо едва третия мандат стана съпричастен с администрацията? Досега не виждаше ли, че администрацията получава малка заплата?!””, пита Стефан Бранзелов, председател на Общински съвет Златарица.

„Защо чак в третия мандат ли? Много хубав въпрос. В третия мандат е, защото в третия мандат, в началото на третия мандат беше увеличението на моята заплатата, която ми беше от първия и втория непроменяна и администрацията с между 5-8 %”, обясни Пенчо Чанев.

Действията на златаришкия кмет се тълкуват двояко. Според запознати препъни камъчето в отношенията между него и Общинския съвет са няколко отхвърлени негови предложения, като повишаване на местните данъци и продажбата на общинска земя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Това само за месец или завинаги ще е? Защото, ако е за месец е популизъм, междуособни войни и дребнотемие. Ако си е пуснал заповед: “От нине до веки” – тогава си е за адмирации. Има ли журналисти, които да го интервюират по въпроса?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.