Общински кмет си намали заплатата наполовина

Общински кмет си оряза доброволно заплатата. Прецедентът е в Община Златарица, предава БТВ.

Пенчо Чанев оглавява златаришката община вече трети мандат. Фишът с двойно по-ниската кметска заплата обаче вече е факт. Вместо досегашните 1400 лева, градоначалникът е взел малко под 700 за месец октомври. Решението си Чанев описва като знак на съпричастност с общинската администрация, която се труди пълен месец, а получава с малко повече от общинските съветници, които се събират веднъж в месеца.

„Не толкова популистки, колкото в знак на солидарност с тези хора, които тука са на работа в администрацията. Хората, които идват сутрин навреме, тръгват си навреме, спазват трудова дисциплина", каза Пенчо Чанев и дава пример с техническия сътрудник - младо момче, на пълен работен ден, за 380 лева на месец.

Жена от администрацията пък е принудена да изпълнявала три длъжности за една заплата.

„Министерството на финансите дава една камара пари и казва - кмете, оправяй се. Но тя не оценява, че тази камара не се е променяла през последните 5 години. Расте минимална работна заплата, расте, поскъпва нивото на живот - увеличават се разходите за отопление, за ток и хората бягат", казва кметът.

Намерението на кмета да икономиса от собствената си заплата автоматично бърка и в джоба на председателя на Общинския съвет. По закон той взима 90% от кметското възнаграждение.

„Защо едва третия мандат стана съпричастен с администрацията? Досега не виждаше ли, че администрацията получава малка заплата?!"”, пита Стефан Бранзелов, председател на Общински съвет Златарица.

„Защо чак в третия мандат ли? Много хубав въпрос. В третия мандат е, защото в третия мандат, в началото на третия мандат беше увеличението на моята заплатата, която ми беше от първия и втория непроменяна и администрацията с между 5-8 %”, обясни Пенчо Чанев.

Действията на златаришкия кмет се тълкуват двояко. Според запознати препъни камъчето в отношенията между него и Общинския съвет са няколко отхвърлени негови предложения, като повишаване на местните данъци и продажбата на общинска земя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България