Общински съветник от Раковски ще развива социално фермерство в България

Общинският съветник в местния парламент на Раковски Рангел Матански ще развива социално фермерство в България по „ноу-хау” от италианския град Коридония, където бе във връзка с подготвителна среща по проект “Formazione per Agricoltura Sociale e Sviluppo Territoriale” (FASST), който е финансиран по Програма на Европейската Комисия Еразъм +, Ключово действие 2 Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики.

FASST се изпълнява от консорциум от 9 партньора от 5 европейски държави (Италия, Белгия, България, Македония и Испания). „FASST ще разработи безплатни онлайн „лице в лице“ обучителни модула за насърчаване на предприемачески инициативи в областта на социалното земеделие в Европа. Очарован съм от това, което видях при нашите партньори в Италия.

С финансиране от държавата и местните власти през 2017 г. е изградено селище за работа с зависими от наркотици, жертви на насилие, възрастни хора, деца в риск и други рискови групи. В момента там са настанени над 40 души, като те не само се хранят и обгрижват, а са директно заети в работата в земеделското стопанство, грижат се едни за други – готвят, чистят и др. Самият социален кооператив отглежда животни и притежава 500 дка земеделска земя, върху които се отглеждат по биологичен начин винени и десертни лозя, мандарини, малини, маслини и др.

От тях се произвеждат биологични сладка, компоти, сокове, меса, зехтин, млечни продукти, вино и др. Тези продукти служат както за изхранване на жителите на „социалното“ селище така и за продажба. Самото общество е социално отговорно и е склонно да плаща по-висока цена за такъв вид продукти. Получените приходи подпомагат издръжката на кооператива. Постоянно заетите лица са над 20 души”, сподели Рангел Матански.

Общинският съветник от ГЕРБ-Раковски покани всички хора, ангажирани в социалното фермерство в България, да се свържат с него и СНЦ „Заедно за личностно развитие”, за да разработят заедно обучителни инструменти, полезни за бъдещото развитие на този социален феномен. Рангел Матански допълни, че с Аграрен университет - Пловдив е постигнато споразумение за асоциирано партньорство и студентите ще бъдат запознати със социалния аспект на този вид фермерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони