Общински съветници: Пловдив трябва е по-сигурен град по време на Европейска столица на културата – 2019 г.

Общинските съветници от ПП „Съюз за Пловдив“ настояват основна тема на местната власт да стане сигурността на жителите и гостите на града под тепетата, а обсъждането на конкретните мерки да започне веднага след Нова година. „По време на Европейската столица на културата в града се очакват стотици хиляди туристи. Ще има огромно струпване на хора не само от Европа, но и от целия свят. Институциите трябва да имат готовност да гарантират спокойствието както на пловдивчани, така и на всички гости“, заяви Дани Каназирева, председател на групата на ПП „Съюз за Пловдив” в местния парламент под тепетата.  Според нея до този момент няма знак Община Пловдив и Областната дирекция на МВР да изготвят обща концепцията за сигурността през 2019 г. Предложението на „Съюз за Пловдив“ е в бюджет-2018 да се предвидят средства за разширяване на видеонаблюдението в града.

Това е необходимо за по-успешно опазване на обществения ред. Каназирева напомня, че напоследък в Пловдив се увеличиха случаите на вандализъм и все повече хора се оплакват, че се страхуват да преминават през рисковите и опасни квартали. „Съюз за Пловдив“ има и конкретни предложения за местата за засилване на видеонаблюдението - в проблемнaта от години зона около Централна жп гара, в подлези, училищни дворове и детски градини в микрорайона, както и в междублоковите пространства на улиците „Хан Кардам”, „Тракия”, „Сатурн”, „Кавала”, „Христо Станчев“, „Филип Македонски, „Бузлуджа“ и „Д-р Никола Ковачев“. Необходимо е видеонаблюдението да обхване и зоните на район „Северен“, където има повишена битова престъпност и вандалски прояви като улиците „”Хан Телериг”, „Гороцвет“, „Гърличе“, „Петър Шилев“, „Лайка“, подлеза, който свързва квартал „Захарна фабрика“ с Шекер махала.

Според старейшините от ПП „Съюз за Пловдив” монтиране на видеокамери се налага също така на улиците ”Клен”, ”Жеравна”, ”Лотос”, ”Вратцата”, Комплекс на слепите на ул. ”Ландос” и в парка срещу пазара на ул. ”Босилек” в район „Източен“. „Системата за видеонаблюдение трябва да бъде контролирана от Областната дирекция на МВР и конкретно от Второ и Трето РУ, тъй като това ще осигури по-голяма оперативност. Според експертите необходимите средства са около 200 000 лева и те няма да са в тежест на общинския бюджет. Важно е да гарантираме всеки ден сигурността на хората и нашите деца. Едновременно с това се надяваме, че общинската администрация ще започне изготвянето на програма с реални и ефективни мерки за опазването на реда през 2019 г.“, коментира още Дани Каназирева.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони